Τρίτη 22 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Προς δεύτερο γύρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Σε δεύτερο γύρο - στις 4 του Ιούλη - θα κριθεί τελικά ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της Πολωνίας καθώς στις πρόωρες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή κανένας υποψήφιος δεν κατάφερε να λάβει το 50% των ψήφων. Σύμφωνα με την Κρατική Εκλογική Επιτροπή η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 54,85%.

Σύμφωνα με το 94% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων, ο εκτελών χρέη Προέδρου και πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Μπρονισλάβ Κομορόφσκι, της φιλελεύθερης «Πλατφόρμας των Πολιτών» του πρωθυπουργού, Ντόναλντ Τασκ, έλαβε το 41,22% των ψήφων. Δεύτερος, με ποσοστό 36,74%, ήρθε ο επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη», Γιαροσλάβ Καζίνσκι, του οποίου ο αδερφός Λεχ ασκούσε το προεδρικό αξίωμα μέχρι τις αρχές του Απρίλη, οπότε σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα μαζί με άλλα 95 άτομα. Το αεροσκάφος κατευθυνόταν στη δυτική Ρωσία, όπου θα έπαιρναν μέρος σε ειδική τελετή για το υποτιθέμενο έγκλημα της ΕΣΣΔ στο δάσος του Κατίν.

Οι Κομορόφσκι και Καζίνσκι, αντικομμουνιστές και με σημαντική δράση κατά της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, αναμένεται να αναζητήσουν τη στήριξη των άλλων 8 υποψηφίων, και κυρίως του Γκρέγκορ Ναπιεράλσκι της λεγόμενης «Δημοκρατικής Αριστερής Συμμαχίας», που πήρε την τρίτη θέση με 13,7%. Πάντως, ο Ναπιεράλσκι δήλωσε πως θα συνομιλήσει με στελέχη και οπαδούς του κόμματός του πριν αποφασίσει ποιον θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο των εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ