Τρίτη 22 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θέατρο για τους αγώνες του λαού

Την Κυριακή δόθηκε στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα η επίσημη παράσταση της θεατρικής ομάδας του ΠΑΜΕ. Θα παρουσιαστεί επίσης στο Νέο Θέατρο Χαϊδαρίου (1/7) και στο Κηποθέατρο Νίκαιας (7/7)

Αποψη του κοινού της πρεμιέρας
Αποψη του κοινού της πρεμιέρας
Πάντα παρόντες σε όλους τους αγώνες του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, από τον περασμένο Νοέμβρη έδιναν και έναν άλλο, διαφορετικής μορφής, αγώνα. Αγώνα πολιτισμού για ουσιαστική ψυχ-αγωγία και διδαχή και για τους ίδιους τους δημιουργούς της, και για τους αποδέκτες της. Αναφερόμαστε στην αξιέπαινη προσπάθεια της 45μελούς ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας του ΠΑΜΕ (εργάτες, άνεργοι, συνταξιούχοι, νοικοκυρές, μετανάστες, φοιτητές και των δύο φύλων και διαφόρων ηλικιών), προετοιμάζοντας επί επτά μήνες το ανέβασμα του έργου «Εχθρός λαός». Ενα έργο που μέσω του ιστορικού χθες καταδεικνύει τα τεράστια σημερινά προβλήματα του λαού, τους υπαίτιους των ζωτικών προβλημάτων και το μόνο δρόμο καταπολέμησής τους: Τον αγώνα όλων των εργαζομένων με το πρωτοπόρο ταξικό κίνημα. Μια παράσταση που αντιστέκεται στη βδελυρή, «πολιτιστική» λεγόμενη, σαβούρα που διακινούν κάθε μορφής, δηλωμένοι και αδήλωτοι εντολείς, εντολοδόχοι και μεταπράτες των συμφερόντων του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, προκειμένου να καταντήσουν οι εργαζόμενοι «δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα». Επόμενο είναι, λοιπόν, έργο και παράσταση να ενθουσιάσουν τους θεατές που είδαν την Κυριακή το βράδυ, στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα, την επίσημη πρεμιέρα της θεατρικής ομάδας του ΠΑΜΕ.

Από το φινάλε της παράστασης
Από το φινάλε της παράστασης
«Το ΠΑΜΕ αγωνίζεται για να μπορέσει η εργατική τάξη να κατακτήσει αυτά που παράγει και της ανήκουν. Ο καπιταλισμός προσπαθεί να ελέγξει τον πολιτισμό. Χρηματοδοτεί, διαστρεβλώνει, πλασάρει επικίνδυνα σκουπίδια, θέλει να χειραγωγήσει ό,τι απελευθερώνει και αφυπνίζει τη συνείδηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Το ΠΑΜΕ αντιστέκεται στην "πολιτιστική" σαπίλα. Αντιστέκεται στο σύστημα που κλέβει όλες μας τις αξίες και τα αγαθά». Αυτή την επισήμανση έκανε, προλογίζοντας την παράσταση, από μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, η Χρυσούλα Λαμπούδη. Θυμίζοντας το θέατρο στο Βουνό, στα χρόνια της ΕΑΜικής Αντίστασης, η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ τόνισε ότι οι εργάτες θα συνεχίσουν να αντιστέκονται απεργιακά, αλλά και πολιτιστικά «κόντρα στην αποχαύνωση, στην παραποίηση της ιστορίας, στις προβοκάτσιες και τη λυσσαλέα επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Για όλους αυτούς, ήμασταν και είμαστε ο "Εχθρός λαός". Αλλά δεν μας τρομάζουν».

Η απόδειξη πως δεν τρομάζει ο «Εχθρός λαός» από τους εκάστοτε δυνάστες του, δόθηκε και επί σκηνής, με την ολόψυχη, πειθαρχημένη και κεφάτη καλλιτεχνική κατάθεση (υποκριτική, τραγουδιστική, μουσική) όλων των μελών της ομάδας, που, μέσα από σπονδυλωτά νούμερα, χορικά και υπέροχα διαχρονικά τραγούδια, συνόψισαν μιαν εξηντάχρονη περίπου ιστορική και αγωνιστική πορεία του ελληνικού «εχθρού λαού». Μετεμφυλιακά χρόνια. Αμερικανοκρατία, παλάτι διορίζουν τους «διακεκριμένους» στον αντικομμουνισμό, δήθεν «δημοκράτες» πρωθυπουργούς. Κράτος εκμεταλλευτών, χαφιέδων και παρακρατικών. Φυλακές και εξορίες. Φτώχεια, πείνα, μετανάστευση. Κι όμως, το λαϊκό, εργατικό, φιλειρηνικό, φοιτητικό κίνημα ξαναφουντώνει και με μεγάλο ποσοστό εκλέγει αριστερούς και κομμουνιστές βουλευτές. Φρίττουν CIA, παλάτι, κυβερνώντες, κράτος και παρακράτος. Δολοφονείται ο Λαμπράκης. Οι ΗΠΑ έχουν το πάνω χέρι και στο παλάτι και στους αστούς πολιτικούς. Λυσσούν κατά του λαού. Εφαρμόζουν εναντίον του διάφορα μακρόπνοα σχέδιά τους. Υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Επιχείρηση «Προμηθεύς». Ιουλιανά. Διορισμός κυβέρνησης Κανελλόπουλου. Βασιλικό και στρατιωτικό πραξικόπημα. Χούντα, για να στηριχθεί ο προσχεδιασμένος εξαήμερος πόλεμος του Ισραήλ κατά της Παλαιστίνης, η εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο, τα υλοποιούμενα σήμερα σχέδια ελέγχου του πετρελαίου στη Μέση Ανατολή - και όχι μόνο. Παρ' όλα αυτά, οι πρωτοπόρες δυνάμεις του λαού, έχοντας μιαν ανεξάντλητη «μάνα υπομονή» και ακατάβλητα όνειρα για τις «πιο όμορφες μέρες» τους, δεν έπαψαν να αντιπαραθέτουν τους αγώνες τους. Και να απαντούν σε όλους αυτούς τους δυνάστες και σε όλα τα εγκληματικά σχέδιά τους: «Αρνιέμαι να με κάνουν ό,τι θένε. Αρνιέμαι να πνιγώ στην καταχνιά».

Την ίδια απάντηση δίνει και σήμερα το ΠΑΜΕ, την οποία επικρότησαν με παρατεταμένα χειροκροτήματα, επιφωνήματα και μπράβο στη θεατρική ομάδα οι θεατές, κάνοντας, παρορμητικά, εκείνοι το φινάλε της παράστασης, φωνάζοντας και ξαναφωνάζοντας: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι. Τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλι».

Στην εκδήλωση αυτή παραβρέθηκαν η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιώργος Μαυρίκος (μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και γγ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας), ο Κώστας Καζάκος (βουλευτής του ΚΚΕ), οι Γιώργος Πέρρος και Χρήστος Κατσώτης, μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Παναγιώτης Μακρής (επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής), ο Γιώργος Κατημερτζής (πρώην δήμαρχος Καισαριανής) και πλήθος κόσμου που αγκάλιασε αυτήν την αξιέπαινη προσπάθεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εργάτες έπαιξαν σε εργάτες (2012-09-15 00:00:00.0)
Στο «Θέατρο Βράχων» η θεατρική παράσταση του ΠΑΜΕ (2010-06-16 00:00:00.0)
«Εχθρός λαός» με το ΠΑΜΕ (2010-06-09 00:00:00.0)
Θέατρο από το ΠΑΜΕ (2010-06-05 00:00:00.0)
Οι πόλεμοι γίνονται για το συμφέρον των ολίγων (2003-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ