Τετάρτη 23 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εμπορευματικό «μάντρωμα» του Πολιτισμού

Το «μάντρωμα» των δημιουργών στη «λογική» και πρακτική της «επιχειρηματικότητας» δήθεν για «βιωσιμότητά» τους, με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση του πολιτισμού για την ανταγωνιστικότητα των «πολιτιστικών» βιομηχανιών ήταν, ουσιαστικά, το αντικείμενο του συνεδρίου που διοργάνωσε χτες στο ΥΠΠΟ-Τ, η «μη κυβερνητική οργάνωση» «Ανεξάρτητο Συμβούλιο Τεχνών», με τίτλο «Πολιτιστική οικονομία και ανάπτυξη - Αντιμετωπίζοντας την οικονομική κρίση με την ενθάρρυνση της πολιτιστικής ευαισθητοποίησης και συμμετοχής».

Με αυτόν το «βαρύγδουπο» τίτλο αναπτύχθηκε από τους ομιλητές η ουσία της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ για τον πολιτισμό, υπογραμμίζοντας και το ρόλο των φορέων της λεγόμενης «κοινωνίας των πολιτών» ως «γέφυρας» μεταξύ «αγοράς» και καλλιτεχνών, ως «εργαλείων» αυτής της πολιτικής. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο η στήριξη του συνεδρίου από τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών. Αλλωστε, στόχος του «ΑΣΤ» είναι η καταγραφή όλων των φορέων και τρόπων πολιτιστικής παραγωγής, ώστε «στο μέλλον» να «προταθούν» στις κυβερνήσεις «μοντέλα διαχείρισης», χρηματοδότησης του πολιτισμού κ.λπ.

Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία, μέσω τηλε-διάσκεψης από τη Γενεύη, της Εντνα Ντος Σάντος, επικεφαλής του τμήματος Δημιουργικής Οικονομίας και Βιομηχανιών του UNCTAD (οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη). Η ομιλήτρια παρέθεσε οικονομικά στοιχεία για τα μεγέθη της «πολιτιστικής βιομηχανίας», στην Ευρώπη και διεθνώς, σημειώνοντας ότι οι «δημιουργικές βιομηχανίες» είναι ένας από τους πιο «δυναμικούς τομείς» της παγκόσμιας οικονομίας. Μίλησε για «επιστροφή της ηθικής στην οικονομία»(!), με αφορμή την κρίση, λέγοντας με νόημα ότι πλέον «δεν μπορούμε να κάνουμε μπίζνες ως συνήθως». Ετσι «πρότεινε» ένα «μοντέλο» πολιτιστικής «ανάπτυξης» με το κράτος να «διευκολύνει» την «ενθάρρυνση επιχειρήσεων» για να επενδύσουν σε «δημιουργικούς τομείς».

Την ίδια αντίληψη είχαν και οι άλλες ομιλίες, με χαρακτηριστική την ομιλία της επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος ΜΜΕ του Πάντειου, Μπ. Τσακαρέστου, η οποία... «ξεμπέρδεψε» και με τον Μαρξ(!), λέγοντας πως «δεν» υπάρχει πλέον το «μοντέλο» της οικονομικής βάσης, αλλά των «δικτύων» και ότι ο πολιτισμός μπορεί να γίνει «πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ