Τετάρτη 23 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Κόντρες» για το κόστος του πολέμου

Δηλώσεις του Αμερικανού διοικητή ΜακΚρίσταλ κατά του αντιπροέδρου Μπάιντεν

Οι υπαρκτές δυσκολίες των ιμπεριαλιστών στο Αφγανιστάν έρχονται στο προσκήνιο με τις «κόντρες» των αξιωματούχων
Οι υπαρκτές δυσκολίες των ιμπεριαλιστών στο Αφγανιστάν έρχονται στο προσκήνιο με τις «κόντρες» των αξιωματούχων
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την κόντρα για τη στρατηγική στο Αφγανιστάν μεταξύ αμερικανικής κυβέρνησης και στρατού - που, ωστόσο, εκφράζουν τα ίδια ιμπεριαλιστικά συμφέροντα - φέρνουν στην επιφάνεια οι δηλώσεις του Αμερικανού στρατηγού επικεφαλής των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, στον περιοδικό Τύπο, μέσω των οποίων χλεύασε και αμφισβήτησε ευθέως τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Αναφερόμενος στον Αμερικανό αντιπρόεδρο, ο στρατηγός είπε χαρακτηριστικά «ποιος είναι ο Μπάιντεν», ενώ συνεργάτης του χαρακτήρισε τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζιμ Τζόουνς «έναν κλόουν κολλημένο στο 1985».

Ο Τζ. Μπάιντεν τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης του πολεμικού μετώπου του Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, όπου συγκεντρώνεται η ηγεσία και τα στρατόπεδα εκπαίδευσης των Ταλιμπάν, αναδεικνύοντας και τα πυρηνικά του Πακιστάν, ζητώντας παράλληλα μείωση των πολεμικών κονδυλίων και μεγαλύτερη συμβολή τόσο σε χρήματα όσο και στρατό από τους Ευρωπαίους «συμμάχους».

Ο Σ. ΜακΚρίσταλ από την πλευρά του απαιτεί στήριξη του πολέμου από την Ουάσιγκτον και ενίσχυση των στρατευμάτων, γεγονός που φέρνει γκρίνια σε περιόδους «οικονομικής κρίσης», αφού τα χρήματα που διατίθενται στον πόλεμο πονάνε ιδιαίτερα τους Αμερικανούς φορολογούμενους, με τις αντιδράσεις να ενισχύονται περισσότερο από τις αποκαλύψεις για έμμεση χρηματοδότηση από τα συγκεκριμένα κονδύλια των Ταλιμπάν.

Ο Σ. ΜακΚρίσταλ ανακλήθηκε στην Ουάσιγκτον, για να απολογηθεί, με εντολή του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, με το Λευκό Οίκο να επιβεβαιώνει σενάρια αντικατάστασής του.

Απογοήτευση για τις δηλώσεις ΜακΚρίσταλ εξέφρασαν ο επικεφαλής του αμερικανικού στρατού Μάικλ Μιούλεν και ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ενώ την παραίτησή του ζητά και ο επικεφαλής της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για τα κονδύλια του πολέμου, Ντ. Ομπέι. Στο πλευρό του Σ. ΜακΚρίσταλ στέκεται ο εγκάθετος πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, που δήλωσε την αμέριστη στήριξή του στον Αμερικανό διοικητή.

Στο εσωτερικό του Αφγανιστάν, ο Χ. Καρζάι προχωρά στην πολιτική εξαγοράς των Ταλιμπάν, καθώς εισηγήθηκε χθες σε αποστολή του ΟΗΕ να διαγραφούν από τη λίστα των «τρομοκρατών» τα ονόματα συγκεκριμένων Ταλιμπάν «που δεν σχετίζονται με την αλ Κάιντα». Παράλληλα, συνεχίζονται οι επιθέσεις, με αποτέλεσμα χθες να σκοτωθούν ο επικεφαλής του τμήματος Υγείας της Κουντούζ, Αζιζουλάχ Σαφάρ, και ένας κατοχικός στρατιώτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ