Τετάρτη 23 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σε νέες αγορές ανοίγεται η «ΕΝΚΛΩ»

«Στην αγορά των ΗΠΑ στρέφεται η "ΕΝΚΛΩ"», σημειώνεται σε χτεσινό δημοσίευμα για τις δραστηριότητες του ομίλου, η διοίκηση του οποίου εκτιμά ότι οι πωλήσεις από 15 εκατ. ευρώ φέτος θα αυξηθούν σε 44 εκατ. ευρώ το 2014 και τα λειτουργικά κέρδη από 500.000 ευρώ σε 5,5 εκατ. ευρώ το 2014. Η εταιρεία, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, «είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα», στρεφόμενη στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων με προστιθέμενη αξία (...) τα οποία θα διαθέσει αρχικά κατ' αποκλειστικότητα στην αμερικάνικη αγορά». «Μόνη εκκρεμότητα», συνεχίζει, «αποτελεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης από τη νέα χρηματοδότηση, ύψους 15 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να γίνει άμεσα» και η υλοποίηση του νέου επιχειρησιακού σχεδίου.

Η «ΕΝΚΛΩ», λοιπόν, αφού ξεζούμισε τους εργάτες και τις εργάτριες, αφού πήρε εκατομμύρια ευρώ σε «επιχορηγήσεις» και «επιδοτήσεις» από το κράτος (δηλαδή λεφτά των εργαζομένων, μέσω της φορολογίας), αφού έκλεισε εργοστάσια στην Ελλάδα, απέλυσε εκατοντάδες εργάτες, ξεκινά τώρα νέες δραστηριότητες στην Αμερική. Αρκεί να αναφέρουμε τα εξής: Ο Ομιλος το 1996 πήρε 4,7 δισ. δραχμές, για να μεταφέρει την παραγωγή ρούχου σε χώρες της Βαλκανικής κι αφού το 1999-2000 γιγάντωσε τα κέρδη από το Χρηματιστήριο, το 2004 παίρνει νέα «επιδότηση» 22 εκατ. ευρώ από το κράτος. Αμέσως μετά κλείνει η «ΤΡΙΚΟΛΑΝ». Το 2006 κλείνουν τα «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ Β'» και η «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ». Ακολουθούν 100 απολύσεις στη «ΦΑΝΚΟ» κι άλλες 50 στην «ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ». Το 2008, η εταιρεία δηλώνει αδυναμία συνέχισης λειτουργίας και ζητά νέα «επιδότηση» 35 εκατ. ευρώ με κρατική χρηματοδότηση. Στη συνέχεια, κλείνουν άλλα τέσσερα εργοστάσια («GALLOP» - «ΔΟΥΔΟΣ» - «ΒΑΦΕΙΑ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ» - «ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ»). Απολύονται 250 εργαζόμενοι και άλλοι 150 φεύγουν.

Ετσι, τώρα ο γνωστός Ομιλος είναι πανέτοιμος να ανοιχτεί ακόμα και σε υπερατλαντικές αγορές, αναζητώντας νέα κέρδη, με τη δύναμη που εξασφαλίζει στη μεγαλοεργοδοσία η πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Αυτός είναι ο καπιταλισμός και οι καπιταλιστές. Δεν παράγουν για τις ανάγκες των ανθρώπων, αλλά για το κέρδος. Και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μεταφέρουν την παραγωγή τους εκεί που θα βγάλουν μεγαλύτερο κέρδος, αυτό τους συμφέρει. Και επιδοτούνται και από πάνω με κρατικό χρήμα. Να γιατί πρέπει να κοινωνικοποιηθεί η ιδιοκτησία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ