Τρίτη 16 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Νέος Πρόεδρος ο Τραϊκόφσκι

 

ΣΚΟΠΙΑ._

Από τις προχτεσινές εκλογές

Associated Press

Από τις προχτεσινές εκλογές
Ο υποψήφιος του κυβερνώντος VMRO/DPMNE καταλαμβάνει τελικά την προεδρία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, διαδεχόμενος τον Κίρο Γκλιγκόροφ σε μια «δύσκολη εποχή». Ο 43χρονος Μπόρις Τραϊκόφσκι, του χαρακτηριζόμενου ως «κεντροδεξιού» συνασπισμού που κυβερνά τη χώρα, συγκέντρωσε ποσοστό 53%, έναντι ποσοστού 46% που συγκέντρωσε ο σοσιαλδημοκράτης Τίτο Πετκόφσκι, η παράταξη του οποίου μίλησε για «νοθεία» στις περιοχές των αλβανοφώνων, όπου φαίνεται πως κρίθηκε και το αποτέλεσμα.

Ο ανταποκριτής του πρακτορείου «Ρόιτερ» στα Σκόπια μετέδωσε ότι, σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η συμμετοχή έφθασε το 70% των 1,6 εκατ. ψηφοφόρων που ήταν εγγεγραμμένοι στους καταλόγους.

Ο Μπ. Τραϊκόφσκι συγκέντρωσε υποστήριξη της «τελευταίας στιγμής» από τους αλβανόφωνους, γεγονός που μάλλον δεν είναι ασύνδετο με τη στάση της κυβέρνησης του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι κατά τη διάρκεια του πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας (επέτρεψε άνευ όρων τη στάθμευση και διέλευση των στρατευμάτων). Το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών, το οποίο στον πρώτο γύρο είχε κατεβάσει δικό του υποψήφιο, στο δεύτερο αποφάσισε να τον στηρίξει με το επιχείρημα ότι η εκλογή του Πετκόφσκι «θα σηματοδοτούσε επιστροφή της χώρας στον κομμουνισμό».

Μπ. Τσερβενκόφσκι: «Είναι ντροπή»

«Αυτό (το αποτέλεσμα) είναι το μεγαλύτερο όνειδος για τη χώρα. Είναι μια τρομερή απάτη», δήλωσε ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών Μπάνκο Τσερβενκόφσκι. «Η δημοκρατία, το Σύνταγμα και η εθνική αξιοπρέπεια των ανθρώπων έγιναν φάρσα», είπε.

Κάλεσε τους οπαδούς του κόμματος σε διαδηλώσεις στα Σκόπια, ενώ ζήτησε από τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να επανελέγξουν τη «νοθεία», που, όπως είπε, έλαβε χώρα στο τμήμα της ΠΓΔΜ όπου ψήφισαν οι Αλβανόφωνοι.

Σε μια ένδειξη υπέρ του ότι οι αιτιάσεις Τσερβενκόφσκι δεν είναι «εντελώς αβάσιμες», σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανέφερε ότι σε ορισμένες περιφέρειες ο αριθμός των ψηφοδελτίων που καταμετρήθηκαν υπερέβαινε τον αριθμό των καταγραμμένων ψηφοφόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ