Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αραφάτ: Ναι σε μια δίκαιη και ισότιμη ειρήνη

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα.

Για πρώτη φορά, παλαιστινιακό  δικαστήριο, επισήμως, καταδίκασε σε θάνατο Παλαιστίνιο συνεργάτη του ισραηλινού στρατού 

Ο Γ.Αραφατ μιλά σ4ε γονείς ισραηλινών στρατιωτών

Associated Press

Ο Γ.Αραφατ μιλά σ4ε γονείς ισραηλινών στρατιωτών
ΓΑΖΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την αναγκαιότητα σύναψης μιας δίκαιης και ισότιμης ειρήνης που θα είναι προς όφελος των επόμενων γενεών και των δύο λαών, επεσήμανε, για άλλη μια φορά, χτες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, με αφορμή τη συνάντηση «καλής θέλησης», που είχε με μέλη ισραηλινής οργάνωσης που εκπροσωπεί τις οικογένειες των Ισραηλινών που έχουν χάσει τη ζωή τους στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη αλλά επιμένουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης. Την ίδια στιγμή, πέντε Ισραηλινοί, στρατιώτες και έποικοι τραυματίζονταν σε δύο διαφορετικά επεισόδια στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ παράλληλα, παλαιστινιακό δικαστήριο, προχωρώντας σε μια πρωτοφανή για την Παλαιστινιακή Αρχή απόφαση, επέβαλλε τη θανατική καταδίκη σε Παλαιστίνιο που κρίθηκε ένοχος για συνεργασία με το Ισραήλ.

Σε ιδιαίτερα φιλική και θερμή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε, χτες, στη Γάζα, η συνάντηση ανάμεσα στον Γιάσερ Αραφάτ και στην αντιπροσωπεία της ισραηλινής οργάνωσης «Πενθούσες οικογένειες υπέρ της Ειρήνης». Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Γιτζάκ Φρανκεντάλ, του οποίου ο γιος έχει σκοτωθεί σε βομβιστική επίθεση της Χαμάς, τόνισε ότι «τόσα χρόνια βίας είναι αρκετά, η κατάσταση αυτή πρέπει να τερματιστεί άμεσα» και κάλεσε τον Γιάσερ Αραφάτ να καθήσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης εξέφρασε την κατανόησή του αλλά και τις ευχαριστίες του για τη φιλία και τη συμπάθεια που δείχνει η οργάνωση στον παλαιστινιακό λαό και επανέλαβε την αναγκαιότητα επίτευξης δίκαιης ειρήνης. Η αντιπροσωπεία της οργάνωσης είχε συναντήσεις με μέλη παλαιστινιακών οικογενειών που έχουν χάσει μέλη τους στις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό.

Ο καταδικασθείς σαν συνεργάτης των ισραηλινών στρατιωτών

Associated Press

Ο καταδικασθείς σαν συνεργάτης των ισραηλινών στρατιωτών
Εκτός, όμως, από την ισραηλινή οργάνωση, ο Γιάσερ Αραφάτ δέχτηκε, χτες, στα γραφεία του στη Γάζα και τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, ο οποίος τον διαβεβαίωσε για τη συνέχιση των ευρωπαϊκών προσπαθειών στην κατεύθυνση του τερματισμού της βίας και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης επανέλαβε, πάλι, την αναγκαιότητα ενεργότερης ανάμειξης της ΕΕ στις εξελίξεις στην περιοχή.

Επιθέσεις και καταδίκες

Τρεις Ισραηλινοί έποικοι τραυματίστηκαν, χτες το πρωί, όταν το αυτοκίνητό τους δέχτηκε επίθεση από αγνώστους ενόπλους ενώ κινούνταν σε δρόμο, βορειοδυτικά της Νάμπλους, με κατεύθυνση προς τον εποικισμό Σαβέι Σομρόν. Λίγη ώρα, αργότερα, στη Λωρίδα της Γάζας, δύο Ισραηλινοί στρατιώτες μαχαιρώθηκαν από Παλαιστίνιο, στο φυλάκιο του Ερετζ, ο οποίος, τελικά, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες συναδέλφων τους. Με αφορμή τα δύο αυτά περιστατικά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ τόνισε ότι «ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να τιμωρεί όλους όσοι επιτίθενται εναντίον Ισραηλινών».

Στο μεταξύ, το δικαστήριο της Νάμπλους καταδίκαζε σε θάνατο δι' απαγχονισμού 25χρονο Παλαιστίνιο, που κρίθηκε ένοχος για συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό, που οδήγησε στη δολοφονία του στελέχους της Χαμάς, Ιμπραχίμ Μπάνι Οντέχ, στις 23 Νοέμβρη στο κέντρο της παλαιστινιακής πόλης. Η επιβολή μιας τέτοιας ποινής προκάλεσε αίσθηση και για πολλούς σηματοδοτεί μια σοβαρότατη αλλαγή στη στάση της παλαιστινιακής ηγεσίας, καθώς, μέχρι σήμερα, οι Παλαιστίνιοι ύποπτοι για συνεργασία με το Ισραήλ, είτε δολοφονούνταν από αγνώστους είτε συλλαμβάνονταν και κρατούνταν στις παλαιστινιακές φυλακές επ' αόριστον, αφού η Παλαιστινιακή Αρχή απέφευγε να λάβει τόσο αυστηρά μέτρα εναντίον τους.

Νέοι εσωτερικοί ελιγμοί Μπάρακ;

Κατηγορηματικά διέψευδε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που τον παρουσίαζαν να συμμετέχει σε μυστικές συνομιλίες με τρία διαφορετικά θρησκευτικά κόμματα, προκειμένου να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική τους υποστήριξη και να υπερσκελίσει, έστω και την τελευταία στιγμή, τον σκόπελο της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα, πάντως, με τις επίμονες αυτές φήμες, το διαπραγματευτικό χαρτί του Μπάρακ είναι η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ που κρίνει παράνομη τη μη καταταγή στο στρατό όλων των φοιτητών θρησκευτικών σχολών, απόφαση που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στους κύκλους των υπερορθοδόξων εβραίων.

Οπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, ο Μπάρακ περιμένει την απάντηση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην αίτηση της 3μηνης καθυστέρησης εφαρμογής της συγκεκριμένης απόφασης, που υπέβαλλε η κυβέρνησή του, προκειμένου να διαπραγματευτεί με τα θρησκευτικά κόμματα. Ο ίδιος, πάντως, διαβεβαίωνε, χτες, ότι η αίτηση καθυστέρησης αφορά καθαρά διαδικαστικά και γραφειοκρατικά ζητήματα και ότι, σε περίπτωση απόρριψής της, όλοι οι φοιτητές θρησκευτικών σχολών θα κληθούν άμεσα να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ