Πέμπτη 24 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΗΤΡΩΟ ΑΓΡΟΤΩΝ
«Εκτός» χιλιάδες φτωχοί αγρότες

Στο βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών οδηγεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Μητρώο Αγροτών, που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οπως κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ, N. Μωραΐτης, η κυβέρνηση με το εν λόγω νομοσχέδιο έρχεται να ικανοποιήσει ένα χρόνιο αίτημα των μεγαλοαγροτών και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο, με ξεκάθαρο στόχο τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Αυτό, είπε, αποδεικνύεται από το ότι στο Μητρώο Αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων μπορούν να εγγραφούν εκτός από τους αγρότες και επιχειρήσεις, όπως αυτές που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αγροτουρισμού, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Ο βουλευτής τόνισε ότι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ οδήγησε στο ξεκλήρισμα των αγροτών, που σήμερα δεν μπορούν να είναι στο Μητρώο γιατί το πενιχρό εισόδημα από την αγροτική παραγωγή τους αναγκάζει να δουλέψουν στα εργοστάσια και στην οικοδομή. Αυτοί που θα φύγουν, είπε χαρακτηριστικά, δε θα είναι οι αγρότες του Κολωνακίου αλλά οι φτωχοί αγρότες της υπαίθρου και ιδιαίτερα όσοι κατοικούν σε φτωχές και άγονες περιοχές.

Μπορεί οι φτωχοί αγρότες, συνέχισε, να μην μπορούν να γραφτούν στο Μητρώο αλλά, απεναντίας, μπορεί να γραφτεί ο Μπουτάρης, ο Τσάνταλης, η ΦΑΓΕ, η VIVARTIA, η CRETA FARM, ο Μιμίκος, κλπ. Ολοι αυτοί, είπε, όπως και διάφορα μοναστήρια εισπράττουν τη μερίδα του λέοντος από τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Καταλήγοντας είπε ότι το ΚΚΕ πιστεύει πως η φτωχομεσαία αγροτιά πρέπει να παλέψει για μια άλλη πολιτική, όπου θα υπάρχει εθνικός σχεδιασμός, θα αξιοποιούνται οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα στοχεύει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, της διατροφικής επάρκειας της χώρας με καλής ποιότητας προϊόντα και θα προστατεύει το περιβάλλον.

Υπερασπιζόμενη το νομοσχέδιο η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Α. Μπατζελή, είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ορίσει τον επαγγελματία αγρότη, θέτοντας κάποια κριτήρια και στη συνέχεια οι αγρότες θα αποκτήσουν την «κάρτα αγρότη», πάνω στην οποία θα γράφονται όλα τα δεδομένα και οι δραστηριότητές τους. Είπε δε ότι δεν έχουν βάση οι κριτικές που ακούγονται ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες χαμηλού εισοδήματος θα τεθούν εκτός συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ