Πέμπτη 24 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Βαφτίζει την ισοπεδωτική εξίσωση πρόοδο!

Ο υπουργός Οικονομίας ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τις κυβερνητικές θέσεις σχετικά με το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων

Μέρος της συνολικότερης επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελούν οι κυβερνητικές θέσεις για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων όπως παρουσιάστηκαν χτες από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Σ' αυτές αποτυπώνεται η βιασύνη της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενιαίου ασφαλιστικού ταμείου για όλους τους μισθωτούς, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, με ισοπεδωμένα προς τα κάτω δικαιώματα. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται το χτύπημα στις εργαζόμενες γυναίκες με την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 65 έτη και την πλήρη κατάργηση της 5ετούς διαφοράς στη συνταξιοδότηση ανδρών - γυναικών, μία βασική κατάκτηση του κινήματος ως ελάχιστη αναγνώριση των πολλαπλών φορτίων που έχουν οι γυναίκες στον καπιταλισμό.

Κάτι που ασφαλώς η κυβέρνηση εξαφανίζει για να κρύψει ότι η πολιτική της εντείνει την ανισοτιμία των γυναικών. Ετσι χτες, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών γυναικών ήταν μια ρητή υποχρέωση της χώρας έναντι της ΕΕ και υπερασπίστηκε την εξίσωση λέγοντας προκλητικά ότι «η πολιτική ενίσχυσης της οικογένειας δεν μπορεί να έρχεται μέσα από ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση επιδίωκε 10ετή περίοδο προσαρμογής για την εξίσωση των ορίων ηλικίας αλλά «οι συνθήκες μας οδήγησαν στο μνημόνιο» και έτσι η εξίσωση θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου του 2011.

Επενδύοντας στην κινδυνολογία, ο υπουργός είπε ότι εάν δε γίνουν αλλαγές, η χώρα το 2060 θα ξοδεύει το ένα από τα τέσσερα ευρώ που παράγει στο συνταξιοδοτικό της σύστημα και είπε ότι στόχος είναι να μην αυξηθεί πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ η δαπάνη για το ασφαλιστικό με προοπτική το 2060. Βέβαια, δεν είπε τίποτα για το πώς το χτύπημα της εργασίας με πλήρη δικαιώματα μεγαλώνει τις τρύπες των ταμείων, για το ότι η κυβέρνηση αγωνιά για τα δημόσια ταμεία προκειμένου αυτά να μη σταματήσουν να επιδοτούν το κεφάλαιο και να δίνουν στις επιχειρήσεις ό,τι άλλο χρειάζονται.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο είναι μέρος της συνολικότερης επίθεσης, αφού η δημοσιονομική εκτροπή χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για τη λήψη προαποφασισμένων μέτρων. Δεν είναι τυχαίο, είπε, ότι το Ασφαλιστικό συνδέεται άμεσα με το εργασιακό αφού η προϋπόθεση για λήψη σύνταξης μετά από 40 χρόνια δουλειάς σημαίνει πρακτικά ότι δεν έχει κανένας δικαίωμα στη σύνταξη, ενώ ο εποχικά εργαζόμενος θα χρειάζεται τρεις ζωές για να συμπληρώσει τα 40 χρόνια.

Το «Μνημόνιο», συνέχισε, ήρθε να επιταχύνει και να διασφαλίσει την υλοποίηση προσχεδιασμένων μέτρων που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά το σύνολο των χωρών της ΕΕ.

Απαντώντας στα όσα λέει η κυβέρνηση για αποκατάσταση της ισονομίας, είπε ότι πρόκειται για «πολιτική απατεωνιά αφού εάν θέλατε όντως την ισονομία θα έπρεπε να καταργήσετε πρώτα τη βουλευτική σύνταξη». Είναι, υπογράμμισε, πρόκληση να λέτε ότι η γυναίκα πρέπει να εργάζεται μέχρι τα 65 χρόνια και είναι αισχρή συκοφαντία τα περί βιωσιμότητας των Ταμείων από αυτούς που ευθύνονται διαχρονικά για τη ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων.

Ας δώσει, είπε, πρώτα το κράτος τα χρωστούμενα, ας αναθεωρηθούν οι διατάξεις απαλλαγής της εργοδοσίας από εργοδοτικές εισφορές, ας παταχθεί η ανασφάλιστη εργασία και μετά μιλάμε για βιωσιμότητα. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, ανέφερε, για το ασφαλιστικό των δημοσίων εντάσσονται στη συνολικότερη επίθεση και οδηγούν σε ραγδαία επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων αφού τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα η σύνταξη θα είναι πλέον ένα προνοιακό επίδομα.

Η πρόταση του Ν. Καραθανασόπουλου να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη (έχει κατατεθεί σχετική πρόταση νόμου από την ΚΟ του ΚΚΕ) ενόχλησε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χ. Μαγκούφη, ο οποίος πρότεινε να δώσουν οι βουλευτές του ΚΚΕ τη βουλευτική τους σύνταξη στο ΙΚΑ και να ακολουθήσουν «πρακτική τύπου Γκάντι»!..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ