Πέμπτη 24 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 23 ΙΟΥΝΗ 2010
Διακαναλική αθλιότητα

Σαν καλοκουρδισμένο ρολόι δούλεψε χτες ο προπαγανδιστικός μηχανισμός των εφοπλιστών, της κυβέρνησης και των αστικών ΜΜΕ, με τη σύμπραξη όλων των άλλων κομμάτων που εχθρεύονται τους εργατικούς λαϊκούς αγώνες. Οι μεγάλοι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί στις πρωινές τους εκπομπές λειτουργούσαν σαν να είχαν δικτυωθεί σε διακαναλική μετάδοση, ξερνώντας χολή για την απεργία των ναυτεργατών, την παλικαρίσια περιφρούρησή της, τα δίκαια αιτήματά της. Βασική τους επιδίωξη δεν ήταν μόνο να συκοφαντήσουν την απεργία που οργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία κόντρα στις δικαστικές αποφάσεις των αστικών δικαστηρίων, αλλά και να αποτελέσουν το βασικό μοχλό ενεργοποίησης του μηχανισμού καταστολής.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες επιχείρησαν το πρωί να αξιοποιήσουν και τους επιβάτες των πλοίων, τους οποίους ενημέρωναν εδώ και μέρες ότι τα δρομολόγια θα γίνουν κανονικά, παρά το γεγονός ότι η απεργία είχε έγκαιρα εξαγγελθεί και δημοσιοποιηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μετά τη δικαστική απόφαση και παρά την κατηγορηματική διαβεβαίωση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ότι η απεργία θα γίνει κανονικά, οι εταιρείες ενημέρωναν τους επιβάτες να βρεθούν το πρωί κανονικά στο λιμάνι. Τι επιδίωκαν; Να αποτελέσουν οι επιβάτες τον πολιορκητικό κριό για να σπάσει η απεργία. Να στρέψουν δηλαδή εργαζόμενους ενάντια σε απεργούς. Αυτή την αθλιότητα προσπάθησαν να ανατροφοδοτήσουν και τα ραδιοτηλεοπτικά ρεπορτάζ, σε ενιαία γραμμή με την προπαγάνδα των εφοπλιστών και της κυβέρνησης. Δεν το κατάφεραν. Με εξαίρεση ορισμένους εγκάθετους, που συνειδητά έβγαζαν χολή για τους αγώνες του ΠΑΜΕ, δείχνοντας με ποιανού τα συμφέροντα έχουν ταχθεί, η συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών κράτησε συνεπή στάση απέναντι στους απεργούς.

Το γεγονός ότι τα τερτίπια τους δεν έπιασαν τόπο, έκανε τα παπαγαλάκια να λυσσάξουν ακόμα περισσότερο από τα μικρόφωνα και τα τηλεπαράθυρα. Ολο το πρωί παρέλασαν εφοπλιστές και δημοσιολόγοι, ορκισμένοι εχθροί του εργατικού κινήματος και αγανακτισμένοι δήθεν πολίτες για να συνδράμουν την προπαγάνδα που συνοψιζόταν στα εξής: Η απεργία είναι παράνομη και πρέπει να κατασταλεί, να εφαρμοστεί ο νόμος. Αυτό είναι που τους ενοχλεί: Το γεγονός ότι οι ταξικές δυνάμεις τηρούν με συνέπεια το σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Και στη βάση αυτή οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στους εφοπλιστές και τους πολιτικούς εκφραστές τους, που θέλουν να κατοχυρώσουν σαν «νόμιμο» τη σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων, το πέταγμα χιλιάδων ναυτεργατών στην ανεργία, τη δουλειά μέχρι τον τάφο, τους μισθούς πείνας, τις συνθήκες ανασφάλειας στη θάλασσα. Με όπλο την αλληλεγγύη, όσο δυναμώνει και ριζοσπαστικοποιείται η ενιαία ταξική πάλη, τόσο η άθλια προπαγάνδα τους δε θα βρίσκει τόπο να σταθεί.


Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ