Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προσπάθειες για νομιμοποίηση του «Εσελον»

Βήμα βήμα οι πολίτες των σύγχρονων κοινωνιών τείνουν να μετατραπούν μεθοδικά - από κρατικούς ή επιχειρηματικούς φορείς - σε κοινωνικο-πολιτικά πειραματόζωα υπό τη στενή παρακολούθηση του Μεγάλου Αδελφού. Υπερβολή; Σενάριο φαντασίας; Τίποτε απ' όλα αυτά... εάν κανείς θυμηθεί τη διαβόητη και - εδώ και μήνες επικυρωμένη και από το ελληνικό κοινοβούλιο - Συνθήκη Σένγκεν ή το γνωστό παρακυβερνητικό πρόγραμμα κατασκοπίας κάθε μορφής τηλεπικοινωνιών που προτάθηκε (επί κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Τσόρτσιλ, μεσούντος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου)και λανσαρίστηκε από τον αγγλο-αμερικανικό άξονα συνεργασίας των κρατικών υπηρεσιών «ασφαλείας».

Ομως, εάν μέχρι τώρα όλα αυτά λειτουργούσαν - καταστρατηγώντας εννοείται κάθε έννοια δικαίου ισχύοντος νομικού πλαισίου περί προστασίας ατομικών δικαιωμάτων, ιδιωτικής ζωής, ελευθεριών κλπ. - τώρα φαίνεται πως ήρθε η ώρα όλα αυτά να εφαρμοστούν σύντομα και με το γράμμα του νόμου!

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «ΟΜΠΣΕΡΒΕΡ» (την περασμένη Κυριακή, 3 του Δεκέμβρη) ήταν άκρως αποκαλυπτικό! Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε τον περασμένο Αύγουστο ο υποδιευθυντής της βρετανικής Εθνικής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας, Ρότζερ Γκάσπαρ, εκπροσωπώντας τις υπηρεσίες αντικατασκοπίας Μ15, Μ16 και GCHQ (Κυβερνητικά Στρατηγεία Επικοινωνιών), ζητείται από την κυβέρνηση Μπλερ (και δη μήνες πριν τις προγραμματισμένες για την ερχόμενη άνοιξη γενικές εκλογές!) να προχωρήσει στις «απαραίτητες» νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου μεταξύ άλλων:

- Να καταγραφούν και να διασταυρωθούν πάσης μορφής τηλεπικοινωνίες (επικοινωνίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρονικά μηνύματα, δικτυακοί κόμβοι, ηλεκτρονικές διευθύνσεις) που χρησιμοποιούν ΟΛΟΙ οι Βρετανοί πολίτες αλλά και όσοι αλλοδαποί ζουν και εργάζονται στη Γηραιά Αλβιόνα, με στόχο την αποτροπή σημερινών και μελλοντικών εγκληματικών ή τρομοκρατικών ενεργειών...

- Να δημιουργηθεί σε εκτενή τοποθεσία της Βρετανίας μία τεράστια κρατική τράπεζα «τηλεπικοινωνιακών δεδομένων», κατασκευαστικού κόστους άνω των τριών εκατομμυρίων στερλίνων και ετήσιου λειτουργικού κόστους άνω των εννιά εκατομμυρίων στερλίνων, ανάλογη με την κρατική τράπεζα βάσεων «DNA», που αφορά την καταγραφή της γενετικής ταυτότητας ατόμων που έχουν διαπράξει και κριθεί ένοχα εγκληματικών πράξεων.

- Να αποθηκευτούν στην προτεινόμενη κρατική τράπεζα πάσης φύσης «τηλεπικοινωνιακών δεδομένων» για μία περίοδο τουλάχιστον επτά χρόνων!

- Να συμφωνηθεί ένα σαφές νομικό πλαίσιο για την υλοποίηση των προτάσεων αυτών με τη μορφή του «κατ' επείγοντος», γιατί τα δεδομένα ατομικών επικοινωνιών «θα πρέπει να αποθηκεύονται για το συμφέρον της Δικαιοσύνης, της διατήρησης και προστασίας στοιχείων, αλλά και για να χρησιμοποιηθούν ως απόδειξη μελλοντικής ενοχής ή αθωότητας». Ακόμη και γιατί «θα βοηθήσουν στη διατήρηση της αποτελεσματικότητας της επιβολής του βρετανικού νόμου... για την προστασία της κοινωνίας»!

Ποιο νομίζετε πως ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών απέναντι σ' όλα αυτά; «Πρόκειται για ενδιαφέρουσες προτάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση εξετάζει με προσοχή»! Η υιοθέτηση της ουσίας των προτάσεων του Ρότζερ Γκάσπαρ από τη βρετανική κυβέρνηση δε θα μας εξέπληττε... καθώς ήδη η «αριστερή» κυβέρνηση του κυρίου Τόνι Μπλερ και οι περισσότεροι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να ενισχύσουν το ρεπερτόριο και τις εξουσίες της κρατικής ασφάλειας και της αστυνομίας. Αλλωστε, εδώ και μήνες εφαρμόζεται ο νόμος περί «Κανονισμών Ερευνητικών Εξουσιών», που επιτρέπει στις βρετανικές υπηρεσίες ασφάλειας και στην αστυνομία να συλλέγει «τηλεπικοινωνιακά δεδομένα υπόπτων», παρακολούθηση των κινήσεων που κάνουν στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ οι Βρετανοί πολίτες δίχως πρότερο εισαγγελικό ένταλμα, υποχρέωση των εταιριών που προσφέρουν υπηρεσίες ΙΝΤΕΡΝΕΤ να δίνουν στις κρατικές υπηρεσίες τα «κλειδιά» αποκωδικοποίησης κρυπτογραφημένων ηλεκτρονικών επιστολών που ανταλλάσσουν ιδιώτες, ακόμη και νομιμοποίηση του ακριβή εντοπισμού της θέσης του χρήστη κάθε κινητού τηλεφώνου....

Ομως, όλα αυτά δε θα πρέπει να προκαλούν έντονη ανησυχία μόνον στους Βρετανούς πολίτες! Σύμφωνα με την «ΟΜΠΣΕΡΒΕΡ», οι ανατριχιαστικές προτάσεις του υποδιευθυντή της «Εθνικής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας» της Βρετανίας δεν αντανακλούν επί της ουσίας παρά το πνεύμα των συνομιλιών που πραγματοποίησαν τον Νοέμβρη του '98 στο Μπέρμπιχαμ και στο πλαίσιο της Διάσκεψης Κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (πλουσιότερων χωρών της υφηλίου) αξιωματούχοι των υπηρεσιών αντικατασκοπίας και κρατικής ασφάλειας! Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκεί οι επιτελάρχες των κρατικών υπηρεσιών συμφώνησαν να πιέσουν τις κυβερνήσεις να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους με ευρύτερο στόχο μία συντονισμένη νομιμοποίηση της παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών των πολιτών τους... Είπατε τίποτε;


Δεσ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ