Παρασκευή 25 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ»
Ακόμα 10 δισ. στις τράπεζες

Την ώρα που η κυβέρνηση κλιμακώνει τη σαρωτική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων προσφέρει νέο πακέτο στήριξης των τραπεζιτών

Νέο ζεστό χρήμα στις τσέπες των τραπεζιτών ύψους 10 δισ. ευρώ δίνει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή, με το αιτιολογικό ότι πρέπει να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Τα χρήματα αυτά αποτελούν μέρος του δανείου που πήρε η Ελλάδα με το γνωστό «Μνημόνιο» της «τρόικας» ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης είπε ότι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση με το νέο μποναμά στις τράπεζες είναι ότι στήνεται ένας μηχανισμός, «το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», προκειμένου εάν προκύψει πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα να υπάρχουν τα αναγκαία διαθέσιμα κεφάλαια για την αντιμετώπισή του. Ισχυρίστηκε ότι η στήριξη στις τράπεζες δε γίνεται «εν λευκώ» και επανέλαβε ότι ισχύει ο νόμος για την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι τις 100.000 ευρώ.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει κουβέντα για το ότι το τραπεζικό σύστημα ήδη έχει πάρει δεκάδες δισ. ευρώ με την εγγύηση του Δημοσίου επί κυβερνήσεων της ΝΔ, όταν τότε το ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν δήθεν αντίθετο με τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Ολο, είπε, το χρηματοπιστωτικό σύστημα εννοεί την κερδοφορία των μεγάλων τραπεζικών ομίλων που όχι μόνο έχουν εγγυημένα κέρδη, αλλά ενισχύονται τώρα και με 10 επιπλέον δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση, συνέχισε ο Α. Τζέκης, ομολογεί ότι το εν λόγω ταμείο θα είναι μοχλός για τις συγχωνεύσεις τραπεζών, κάτι που θα σημάνει χτύπημα των εργασιακών σχέσεων όσων απασχολούνται σε αυτές.

Ενδεικτικό της κατάστασης, κατέληξε, είναι και το γεγονός ότι για όλα τα δάνεια που πήρε η χώρα από την «τρόικα» έχει υποθηκεύσει όλη την περιουσία του ελληνικού λαού, ο οποίος βλέπει να τσακίζονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώματα με προαποφασισμένα μέτρα που υπήρχαν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ σε άρθρο κοινοτικής οδηγίας που συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή παρέχεται νέα «εν λευκώ» εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών με παράκαμψη της Βουλής να υπογράφει συμβάσεις δανεισμού με άλλες χώρες της ΕΕ. Διευκρινίστηκε ότι οι συμβάσεις θα ισχύουν από την υπογραφή τους από τον υπουργό και η Βουλή απλώς εκ των υστέρων θα ενημερώνεται για αυτές. Για δεύτερο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα έκανε λόγο ο Α. Τζέκης, αφού είχε προηγηθεί στις αρχές Μάη τροπολογία του Γ. Παπακωνσταντίνου με βάση την οποία οι όποιες συμφωνίες δανεισμού υπέγραφε ο ίδιος θα ίσχυαν από την υπογραφή τους και η Βουλή απλώς εκ των υστέρων θα ενημερωνόταν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ