Τρίτη 29 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο καπιταλισμός παράγει θάνατο

Η παρακάτω είδηση αλιεύτηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Οι περικοπές δαπανών στο πλαίσιο του περιορισμού των κοινωνικών παροχών, στις οποίες έχουν προχωρήσει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με στόχο να θέσουν υπό έλεγχο τα μεγάλα δημόσια ελλείμματά τους, έχουν μετρήσιμες επιπτώσεις στην υγεία και μπορεί να κοστίσουν μέχρι και ζωές πολιτών (...) Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον κοινωνιολόγο Ντέιβιντ Στάκλερ, παρουσίασαν σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal, στην οποία αναφέρουν ότι τα επίπεδα κοινωνικών παροχών (δαπανών) σχετίζονται στενά με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ιδίως από ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια και ο αλκοολισμός.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία του ΟΟΣΑ για την εξέλιξη των κοινωνικών δαπανών, σε σύγκριση με τα προβλήματα υγείας και τους θανάτους σε 15 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των ετών 1980 - 2005 (...) Συμπέραναν ότι όταν οι δημόσιες κοινωνικές παροχές (δαπάνες) ήταν υψηλές, οι θάνατοι μειώνονταν, ενώ όταν οι δαπάνες περικόπτονταν, οι θάνατοι αυξάνονταν σημαντικά. Η έρευνα υπολόγισε ότι, κατά προσέγγιση, για κάθε 80 ευρώ ανά άτομο που περικόπτονται από τις κοινωνικές δαπάνες του κράτους, οι θάνατοι που σχετίζονται με τον αλκοολισμό αυξάνονται κατά 2,8% και οι θάνατοι από καρδιακά αίτια κατά 1,2% περίπου. "Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι απλοί άνθρωποι μπορεί να πληρώσουν το τελικό τίμημα για τις περικοπές του προϋπολογισμού, φθάνοντας ακόμα και στο σημείο να χάσουν τη ζωή τους", δήλωσε ο κ. Στάκλερ».

Τι λέει η έρευνα; Οτι τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται στις χώρες - μέλη της ΕΕ και σε όλον τον κόσμο δεν έχουν ως συνέπεια μόνο το μεγάλωμα της απόλυτης φτώχειας για μεγάλα τμήματα του λαού, αλλά βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Από αυτή τη σκοπιά, τα επόμενα χρόνια, δίπλα στη ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου, με μαθηματική ακρίβεια θα δούμε και αύξηση των θανάτων εξαιτίας των μειωμένων κοινωνικών παροχών και της ραγδαίας εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας. Ο καπιταλισμός σάπισε και έχει γίνει πιο επιθετικός παρά ποτέ σε βάρος του λαού. Παράγει φτώχεια, εξαθλίωση και θάνατο. Γι' αυτό και δεν παίρνει μερεμέτια, αλλά μόνο ανατροπή.


Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ