Τρίτη 29 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 29 ΙΟΥΝΗ 2010
ΑΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Παράνομη η απεργία των ναυτεργατών με το νόμο του κέρδους

«Οι ναυτεργάτες απεργούν, τα καράβια δεν φεύγουν». Το σύνθημα αυτό κυριαρχεί στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Οι ναυτεργάτες, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, συντονίζονται με τους εργαζόμενους της στεριάς και συμμετέχουν σήμερα στην πανελλαδική, πανεργατική 24ωρη απεργία. Η απόφαση ότι σήμερα δε θα λύσει κάβος είναι ταυτόχρονα «γροθιά» στο όργιο τρομοκρατίας, στο οποίο επιδόθηκαν από χτες το πρωί τα εφοπλιστικά και κυβερνητικά επιτελεία, με αποκορύφωμα την απόφαση με την οποία το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε παράνομη και καταχρηστική τη συμμετοχή των ναυτεργατών στη σημερινή 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία.

Το δικαστήριο, κρίνοντας με το νόμο των συμφερόντων των εφοπλιστών, έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας με το σκεπτικό ότι τα αιτήματα των απεργών δεν ...αφορούν τους εφοπλιστές. Αλλά και ότι η κινητοποίηση πλήττει τον τουρισμό, απειλεί την επιβίωση των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Μάλιστα, για να εκδικαστεί η αίτηση στήθηκε απεργοσπαστικός μηχανισμός, αφού οι δικηγόροι απεργούν από την περασμένη βδομάδα και μέχρι τις 7 του Ιούλη.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα που ναυτεργατική απεργία κηρύσσεται παράνομη στις αίθουσες της αστικής Δικαιοσύνης και ακολουθεί τα εντάλματα σύλληψης πρωτοπόρων συνδικαλιστών που εκδόθηκαν την περασμένη βδομάδα, ποινικοποιώντας τους ταξικούς αγώνες.

Χτες το πρωί ο πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ), Απ. Βεντούρης, συναντήθηκε με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου απαιτώντας να παρθούν μέτρα για την «απρόσκοπτη» λειτουργία των ακτοπλοϊκών πλοίων.

Αμέσως μετά κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόφασης των Σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ να συμμετάσχουν στη σημερινή 24ωρη απεργία. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά δίκασε την αίτηση με συνοπτικές διαδικασίες, απορρίπτοντας επί τόπου το αίτημα των ναυτεργατικών σωματείων για να μη γίνει η δίκη, επειδή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων είναι άνευ αντικειμένου καθώς την απεργία έχουν κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και η ΓΣΕΕ και, δεύτερον, γιατί ο δικηγόρος τους δε θα μπορέσει να συμμετάσχει στη διαδικασία καθώς είναι απεργός.

Η απόφαση εκδόθηκε στις 5.30 μ.μ. και λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίησή της η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά έστειλε εντολή στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και στην Αστυνομική Διεύθυνση, για να εφαρμοστεί η απόφαση. Με το ίδιο αίτημα έστειλε εξώδικο και η ΕΕΝ.

Πρωταγωνιστές απεργοσπάστες τα αστικά ΜΜΕ

Την επιχείρηση συκοφάντησης της σημερινής κινητοποίησης έτρεξαν να στηρίξουν τα αστικά ΜΜΕ, στήνοντας σκηνικό αποπροσανατολισμού στα τηλεπαράθυρα και πετώντας τόνους λάσπης στους απεργούς. Την ίδια στιγμή, ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ έστειλαν κοινή εξώδικη δήλωση προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς ΜΕΓΚΑ, ΣΚΑΪ και ΑΛΤΕΡ, απαιτώντας να ενημερώσουν τους τηλεθεατές για τη συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία για να μην ταλαιπωρηθούν οι επιβάτες και να σταματήσουν «την πολύ επικίνδυνη, απεργοσπαστική τακτική».

Επίσης, απέστειλαν επιστολή προς όλα τα αρμόδια υπουργεία, τις εφοπλιστές Ενώσεις, τις ναυτιλιακές εταιρείες και τα ΜΜΕ, διευκρινίζοντας σε όλους τους τόνους ότι η απεργία είναι της ΓΣΕΕ και του ΕΚΠ, όπου ανήκουν ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και τα μέλη τους. Ενώ με δήλωσή του στα ΜΜΕ ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Νίκος Ξουράφης, κατήγγειλε την απόφαση του δικαστηρίου δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η απεργία στα καράβια θα γίνει κανονικά. Καλούμε τους επιβάτες να μην ταλαιπωρηθούν άδικα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ