Πέμπτη 1 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΜΠΑΡΤ ΦΡΟΪΝΤΛΙΧ
The rebound

Αισθηματική κωμωδία με την απείρου κάλλους και στιλ Κάθριν Ζέτα - Τζόουνς, που πραγματεύεται το ζήτημα των ερωτικών σχέσεων με διαφορά ηλικίας, εντάσσοντάς το στο γενικό κεφάλαιο των ανθρώπινων σχέσεων. Στη συγκεκριμένη ταινία, το πατροπαράδοτο μοντέλο εμφανίζεται αντεστραμμένο, ήτοι μεγαλύτερη γυναίκα/ νεαρός άνδρας.

Η σαραντάρα Σάντι ανακαλύπτει ξαφνικά την απιστία του συζύγου της. Μετακομίζει με τα δυο της παιδιά στη Νέα Υόρκη, όπου σκοπεύει να κάνει καινούρια αρχή στη ζωή της. Νοικιάζει ένα μικρό διαμέρισμα στο Μανχάταν, βρίσκει δουλειά στην τηλεόραση και προσλαμβάνει έναν 25χρονο Εβραίο, πτυχιούχο Κοινωνιολογίας με κοινωνικές ευαισθησίες, που εργάζεται σε ένα καφέ, ως μπέιμπι σίτερ των παιδιών της. Την εποχή που γνωρίζει την Σάντι ο 25χρονος Αραμ ασχολείται με την υπαρξιακή του ομφαλοσκόπηση, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις στο ποιος είναι και τι θέλει από τη ζωή. Ο ευαίσθητος και συναισθηματικός Αραμ χτίζει συν τω χρόνω μια φιλική σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά της Σάντι, αλλά και με την ίδια, που ακόμα μοιάζει χαμένη και πελαγωμένη. Η σχέση Αραμ /Σάντι ωριμάζει μέρα με τη μέρα, γίνεται βαθύτερη και ουσιαστικότερη, ενώ ταυτόχρονα συγκρούεται ολομέτωπα με τις αντιλήψεις και τις προλήψεις της κοινωνίας, που διέπουν τόσο τον κύκλο της Σάντι όσο δυστυχώς και την ίδια.

Το σενάριο απλοϊκό, εύπεπτο και δεδομένο. Το υλικό εναρμονίζεται μάλλον σε κωμωδία καταστάσεων, ενώ η ιστορία εμφανίζει σε σημεία χάσματα και κάποιες στιγμές μοιάζει «τραβηγμένη απ' τα μαλλιά». Τα παραπάνω συνιστούν εν γένει παραφωνίες της ταινίας σαν ενιαίο σύνολο, παρά ταύτα όμως το φιλμ κατορθώνει να παραμείνει ενδιαφέρον όχι τόσο λόγω της ερμηνείας των πρωταγωνιστών, όσο της γοητείας της πρωταγωνίστριας που αποτυπώνεται στο σελιλόιντ, καθιστώντας ευχάριστη τη θέαση. Διότι δυστυχώς ο Αραμ είναι απλά και μόνο συμπαθής, αλλά δισδιάστατος, καλός δηλαδή για φωτογραφία σε άλμπουμ, ελλιπής όμως για κινηματογραφική ταινία. Κι εκεί που λες ότι το φιλμ τελείωσε, να και ξαναρχίζει, περιγράφοντας πέντε χρόνια από τη ζωή του Αραμ, με λήψεις στα τέσσερα σημεία της οικουμένης, σε πόλεις μακρινές, μυθικές, από το Παρίσι ως την Κωνσταντινούπολη, από το Χονγκ Κονγκ ως τους νομάδες της ερήμου και χωριά της μαύρης Αφρικής. Ο Αραμ, τριαντάρης πια και επαγγελματίας, επιστρέφοντας στη Νέα Υόρκη, πέφτει τυχαία πάνω στην Σάντι και όλα δείχνουν να αναθερμαίνονται... Ενδιαφέρουσα έκπληξη ο Αρτ Γκάρφανκελ στο μικρό ρόλο του πατέρα του Αραμ!

Παίζουν: Κάθριν Ζέτα - Τζόουνς, Τζάστιν Μπάρθα, Κέλι Γκουλντ, Αντριου Τσέρι, Αρτ Γκάρφανκελ κ.ά.

Παραγωγή: ΗΠΑ (2009).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ