Πέμπτη 1 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ευρωλαγνικό ... κινηματογραφικό βραβείο

Τις δέκα υποψήφιες ταινίες για το φετινό βραβείο «LUX» ανακοίνωσε το Ευρωκοινοβούλιο. Οι ταινίες (ελληνικής, αυστριακής, βελγικής, δανέζικης, γαλλικής, γερμανικής, ουγγρικής, ιταλικής, λιθουανικής, ρουμανικής και βρετανικής παραγωγής) «αντιπροσωπεύουν», σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο, «τη δημιουργική διάκριση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου την οποία υποστηρίζει ένθερμα».

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Οι λόγοι των βραβείων του Ευρωκοινοβουλίου είναι ιδεολογικο- πολιτικοί. Το βραβείο αναδεικνύει «την υποστήριξη του ΕΚ προς τον κινηματογράφο» και η καθιέρωσή τους το 2007 είναι «απτή απόδειξη της δέσμευσης του ΕΚ προς την ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία και τα δημιουργικά επιτεύγματά της. Ανεξάρτητα από το προσωπικό, ιστορικό ή κοινωνικό θέμα, κάθε ταινία της επίσημης επιλογής του βραβείου θεωρείται ως «ματιά των Ευρωπαίων - της ζωής, των πεποιθήσεων και ανησυχιών τους, της αναζήτησης ταυτότητας».

Το ΕΚ λέει ψέματα. Διότι, για να θέσει μια ταινία υποψηφιότητα για το «LUX» πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας): «Να είναι ταινία μυθιστορηματική, κινούμενα σχέδια ή δημιουργικό ντοκιμαντέρ, να διαρκεί τουλάχιστον 60 λεπτά, να προβάλλει ή να διερευνά τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, την πολιτισμική διαφορετικότητα της Ευρώπης ή να πραγματεύεται το θέμα της διαδικασίας της διεύρυνσης της ΕΕ (...)» κ.ά.

Ολοφάνερα το ΕΚ ενδιαφέρεται για ταινίες που εκφράζουν ή κινούνται εντός του πλαισίου «αξιών» της ΕΕ. Γι' αυτό και την κριτική επιτροπή αποτελούν εκπρόσωποι του οπτικοακουστικού κεφαλαίου (παραγωγοί, εταιρείες διανομής, ιδιοκτήτες - διευθυντές κινηματογράφων, διευθυντές φεστιβάλ και κάποιοι κριτικοί). Το 1/3 της κριτικής επιτροπής ανανεώνεται ετησίως και τα μέλη της διορίζει η Επιτροπή Πολιτισμού - Εκπαίδευσης του ΕΚ. Η βραβευμένη ταινία «χαίρει οικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του υποτιτλισμού σε 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, την προσαρμογή της για άτομα με προβλήματα ακοής ή όρασης και παραγωγή 35λεπτου αντιτύπου για κάθε χώρα - μέλος ή την υποστήριξη της κυκλοφορίας ενός DVD».

Μεταξύ των δέκα υποψήφιων για το βραβείο ταινιών είναι και η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου (ελληνογερμανική συμπαραγωγή).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ