Πέμπτη 1 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Νέκρωσαν μεγάλα εργοστάσια κι επιχειρήσεις

Λάρισα
Λάρισα
Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία, απαίτησαν μαζικά και μαχητικά χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι, ΕΒΕ και νεολαίοι που πήραν μέρος στις προχτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις διαδηλώνοντας με το ΠΑΜΕ.

Στην Κομοτηνή, απεργιακές φρουρές στήθηκαν από νωρίς στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής, όπως έγινε στη Φλώρινα στο «Μαρινόπουλο» και στην Ξάνθη στο κατάστημα της Τράπεζας «Γιούρομπανγκ». Μαζικά συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση, στην Ξάνθη, οι εργαζόμενοι από τα συνεταιριστικά εργοστάσια αλλά και ΕΒΕ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ.

Μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση έγινε στην Καβάλα, με τη μαζική συμμετοχή και των εργαζομένων στα Πετρέλαια, που πήραν τη θέση τους δίπλα στο ταξικό κίνημα.

Στη Νάουσα, καθολικά συμμετείχαν στην απεργία οι εργαζόμενοι στην κλωστοϋφαντουργία «Βαρβαρέσος», στην Οινοποιία «Μπουτάρη» και οι εργαζόμενοι στις κατασκευές. Στις Σέρρες, η απεργιακή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με παρέμβαση στην παρέλαση που έγινε για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τους Βούλγαρους. Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ συμμετείχαν μαζικά και οι εργαζόμενοι της ΑΤΤΙΚΑΤ που είναι 8 μήνες απλήρωτοι.

Βορειοδυτική Ελλάδα

Στα Γιάννενα από νωρίς το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης στη Βιομηχανική Περιοχή με εργαζόμενους από κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς να δίνουν βροντερό «παρών» για ακόμη μια φορά στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο δημαρχείο στην οποία βρέθηκαν και μετανάστες εργαζόμενοι και άνεργοι από το Πακιστάν. Στην Κέρκυρα, επίσης, πραγματοποιήθηκε δυναμική πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Σαρόκο. Οι ταξικές δυνάμεις έστησαν μπλόκο σε δρόμους που οδηγούσαν σε ξενοδοχεία κόντρα στις προσπάθειες μεγαλοξενοδόχων να το σπάσουν, καταφεύγοντας στην τρομοκρατία. Στο Αγρίνιο σημαντική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία από τον κατασκευαστικό κλάδο. Νέκρωσε το εργοτάξιο κατασκευής του νέου νοσοκομείου, δε λειτούργησαν άλλοι χώροι της οικοδομής. Ρολά κατέβασε και το πολυκατάστημα «Sephora» καθώς και οι διοικητικές υπηρεσίες στο ΙΚΑ. Στο Μεσολόγγι, επίσης, δε λειτούργησε το εργοτάξιο της Ιονίας Οδού όπως και στη Ναύπακτο με χαρακτηριστική τη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση μεταναστών από το χώρο της οικοδομής.

Ξάνθη
Ξάνθη
Στην Ηγουμενίτσα, επίσης, σίγησαν τα σφυριά στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου λιμένα, του νέου νοσοκομείου, ενώ δε δούλεψαν και οι εργάτες στα μπετόν του ΛΕΦΑ και ΑΧΕΡΩΝΤΑ.

Θεσσαλία

Στη Λάρισα, καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία σε ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΠΕΛΑΣΓΙΣ, ΑΡΜΟΣ, ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΤΕΜΠΩΝ κ.α., ενώ με επιτυχία έδωσαν οι ταξικές δυνάμεις τη μάχη της περιφρούρησης. Η αποφασιστική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων ξεμπρόστιασε την εργοδοτική τρομοκρατία, όπως στην επιχείρηση «WEB», ο μεγαλομέτοχος της οποίας Δ. Χαλτεπενίδης - όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Λάρισας - εκτόξευσε τραμπούκικες απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας εργαζόμενου της επιχείρησης και εκλεγμένου συνδικαλιστή.

Μεγάλη ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, στην οποία μίλησαν ο Θ. Βάιος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο Β. Κατής εκ μέρους της ΠΑΣΥ, ο Σπ. Δεμίρης από την ΠΑΣΕΒΕ και ο Γ. Παπαδούλης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Λάρισας. Ογκώδης και μαχητική η πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Από τα χαράματα ξεκίνησε η μάχη της περιφρούρησης και στο Βόλο. Καθολικά απήργησαν οι εργαζόμενοι σε ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ, ΓΑΛΑΝΟ, ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΚΟΝΤΙ, ΕΥΡΗΚΑ, ΒΙΣ, ΑΓΕΤ κ.α. και μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου. Ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Πάτρα
Πάτρα
Στα Τρίκαλα, εκατοντάδες εργαζόμενοι και μαζί τους αγρότες, ΕΒΕ, σπουδαστές και συνταξιούχοι, πήραν μέρος στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ενώ στην Καρδίτσα, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία.

Στερεά - Εύβοια - Αττική

Με χαιρετισμό αλληλεγγύης στους απεργούς της ΣΕΛΜΑΝ που συνεχίζουν τον πολύμηνο αγώνα τους ξεκίνησε η απεργιακή συγκέντρωση στη Χαλκίδα, όπως αντίστοιχα έγινε στη Λιβαδειά με τους εργάτες στα μεταλλεία της πρώην ΠΕΣΙΝΕ. Οπως αλλού, έτσι και στην Αμφισσα οι εργάτες διαδήλωσαν μαζί με αγρότες, ελαιοκαλλιεργητές, ενώ στη Λαμία μαζί με αυτοαπασχολούμενους. Καθολική ήταν η συμμετοχή σε μεγάλους χώρους δουλειάς όπως η ΛΑΡΚΟ, η ΝΕΞΑΝΣ κτλ.

Μεγάλοι και μικροί εργασιακοί χώροι «νέκρωσαν» και στην περιφέρεια της Αττικής, όπως «Χαλυβουργική», «Ελληνική Χαλυβουργία», «Ναυπηγεία Ελευσίνας», «Βιβεχρώμ», «ΧΑΛΥΨ», «ΤΙΤΑΝ», «ΕΛΠΕ» κ.α. ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία και των εργαζομένων στις δεκάδες μικρές επιχειρήσεις μετάλλου, αλλά και στους δήμους του Θριασίου και το εργοτάξιο της ΠΕΤΡΟΛΑ.

Στα Μεσόγεια καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία στα εργοτάξια του ΑΚΤΟΡΑ, του Ογκολογικού Νοσοκομείου και σε άλλα μεγάλα εργοτάξια, στις επιχειρήσεις μετάλλου «ΕΔΡΑΣΗ ΨΑΛΙΔΑΣ», «ΑΛΛΟΥΜΙΝΟΞ», ΘΕΡΜΥΛ, ΒΙΚΤΩΡΙΑ, στις «Χειροποίητες Ζύμες» κ.α. Μαζικά συμμετείχαν οι εργάτες του Λαυρίου που δουλεύουν στην οικοδομή, το εργοστάσιο της ΔΕΗ, την ΕΒΟ κ.α. Στα Μέγαρα, τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Πελοπόννησος

Σάμος
Σάμος
Στην Πάτρα, για μια ακόμη φορά, χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν στην πλ. Γεωργίου, αφού νωρίτερα περιφρούρησαν εργασιακούς χώρους, κυρίως εργοστάσια και εμπορικά πολυκαταστήματα. Μεταξύ άλλων απεργοί απέκλεισαν το ελικόπτερο, με το οποίο θα έφευγε ο επιχειρηματίες Εμφιετζόγλου, μέχρι που αυτός δεσμεύτηκε να καταβάλει δεδουλευμένα που χρωστά σε εργάτες της «Μηχανικής».

Στην Καλαμάτα, οι απεργοί περιφρούρησαν αποφασιστικά μεγάλα κατασκευαστικά έργα και φαρμακαποθήκες. Στο Ναύπλιο, πλήθος εργαζομένων και αγροτών με τα αυτοκίνητά τους πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν μπροστά από τη Νομαρχία. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις χαμηλές τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί και τις πανάκριβες που τα αντίστοιχα προϊόντα προμηθεύονται οι εργαζόμενοι, προς μεγάλη κερδοφορία των εμποροβιομηχάνων, έχυσαν γάλα και έκαψαν μαλλί από πρόβατα. Νωρίτερα, στη συγκέντρωση που έγινε στην πλ. Δημαρχείου, απηύθυνε χαιρετισμό το στέλεχος της ΠΑΣΥ Αργολίδας, Νίκος Αγγέλου.

Στη Ζάκυνθο, οι απεργοί προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας και του Δήμου.

Νησιά

Στη Μυτιλήνη έγινε δυναμική πορεία προς την αγορά και το ΙΚΑ, ενώ στη Σάμο η πορεία πέρασε από το Λιμεναρχείο, όπου οι απεργοί πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό, καταγγέλλοντας τη σφοδρή επίθεση κυβέρνησης - εφοπλιστών σε βάρος των δυο ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Στη συνέχεια, η πορεία συνεχίστηκε μέχρι την κεντρική πλατεία όπου και ολοκληρώθηκε.

Στη Ρόδο, ξεχώρισε η παρουσία των απολυμένων από το φράγμα του Γαδουρά, των νεαρών ξενοδοχοϋπαλλήλων, γενικότερα της νεολαίας. Στην Κω, το βράδυ οι απεργοί παρακολούθησαν στον ίδιο χώρο την προβολή της ταινίας «Αργεντινή». Ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην κεντρική πλατεία της Καλύμνου. Στην Ικαρία, μαζική ήταν η συμμετοχή στην απεργία εργαζομένων από την οικοδομή και το δημόσιο. Μαζική ήταν η συμμετοχή στην απεργία και στη Λήμνο. Στη Χίο, η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε ειδικά σε χώρους όπου σημειώνονται απολύσεις (π.χ. «Βοήθεια στο σπίτι»).

Κρήτη

Στο Ηράκλειο, τη συγκέντρωση στη Νομαρχία ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης με τα συνθήματα των διαδηλωτών να καλούν σε αντεπίθεση και οργάνωση. Από τα ξημερώματα κλειστά παρέμειναν το Σούπερ Μάρκετ «Καρφούρ - Μαρινόπουλος», το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου που δούλεψε με προσωπικό ασφαλείας. Στα Χανιά η συγκέντρωση έγινε το πρωί στα Νέα Καταστήματα και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Και εκεί από νωρίς το πρωί απεργιακές φρουρές βρέθηκαν έξω από επιχειρήσεις στο Βιομηχανικό Πάρκο, ενώ κλειστό παρέμεινε το Σούπερ Μάρκετ «ΙΝΚΑ» και το Πολυκατάστημα «ΖΑΡΑ». Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στο Ρέθυμνο, στον Αγιο Νικόλαο και τη Σητεία. Στο Ρέθυμνο απεργιακές επιτροπές δεν επέτρεψαν να λειτουργήσουν τα Σούπερ Μάρκετ «Μαρινόπουλος» και «ΙΝΚΑ» και στον Αγιο Νικόλαο έγινε κατάληψη στην εφορία όπου και παρέμεινε κλειστή καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ