Τρίτη 6 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ασυδοσία στα διαδικτυακά μέσα

Στην απόσυρση του άρθρου 67 του αντιασφαλιστικού και αντεργατικού «τερατουργήματος», στο οποίο υπήρχε διάταξη για την ασφάλιση συντακτών ηλεκτρονικών εφημερίδων, έσπευσε να προχωρήσει η κυβέρνηση κατ' απαίτηση των εργοδοτών. Στο άρθρο 67 αναφερόταν ότι οι εργαζόμενοι στα λεγόμενα νέα μέσα θα ασφαλίζονται στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ, θα αμείβονται με τις ΣΣΕ και θα υπάρχει αγγελιόσημο στις διαφημίσεις που δημοσιεύονται στα διαδικτυακά μέσα.

Στα νέα διαδικτυακά μέσα η κατάσταση που επικρατεί είναι χαώδης. Σε αυτά επί το πλείστον εργάζονται νέοι άνθρωποι, οι οποίοι απασχολούνται με «μπλοκάκια», χαμηλόμισθοι, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα, έρμαια της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Για τους εργοδότες, που «εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, πιέζουν την κυβέρνηση, η οποία υποχωρεί στις πιέσεις τους για να κερδοσκοπούν ανενόχλητοι και ανεξέλεγκτοι», κάνει λόγο σε σχετική ανακοίνωση το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Σημειώνει, δε, ότι οι εργοδότες και οι διαφημιστές αρνούνται τη ρύθμιση των εργασιακών και ασφαλιστικών σχέσεων των εργαζομένων στο Διαδίκτυο επιζητώντας, αλλά διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, να εξασφαλίσουν το ανέλεγκτο της ασυδοσίας και των κερδών τους.

Παράλληλα, το ΔΣ της Ενωσης καλεί όλους τους δημοσιογράφους που εργάζονται στο Διαδίκτυο σε συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, ζητώντας τους να βρίσκονται «σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις». Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι.

Επίσχεση εργασίας και απόλυση

Συνεχίζονται και οξύνονται τα προβλήματα στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ με μη καταβολή δεδουλευμένων, απολύσεις και καταστρατήγηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ετσι, σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι τεχνικοί στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1» του Πειραιά από την περασμένη Παρασκευή, 2 του Ιούλη, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Οι τεχνικοί του δημοτικού ραδιοφώνου είναι απλήρωτοι για τους μήνες Μάρτη, Απρίλη, Μάη και Ιούνη. Το ΔΣ της ΕΤΕΡ καταγγέλλει με ανακοίνωση ότι η διοίκηση του δημοτικού ραδιοσταθμού «μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού των εν επισχέσει συναδέλφων τεχνικών και προσπαθώντας να κάμψει την αντίδρασή τους, καθημερινά επιδίδεται σε ένα όργιο αντεργατικής συμπεριφοράς, με αποκορύφωμα τη χρησιμοποίηση στα στούντιο του "αέρα" δημοτικής υπαλλήλου και κάποιου που δηλώνει τεχνικός και ισχυρίζεται ότι έχει επιτύχει στο ΑΣΕΠ». Οπως συνεχίζει η καταγγελία, οι δύο αυτοί «βγάζουν» πρόγραμμα στον «αέρα» από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα κάθε μέρα, ενώ σε ό,τι αφορά στο «ζωντανό» πρόγραμμα «αρχίζει όποτε μπορούν και λήγει με παραγωγό να παίζει το ρόλο του ηχολήπτη μετά τις 12 το βράδυ».

Την ίδια στιγμή στην οικονομική εφημερίδα «Κέρδος» η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση του εκπροσώπου των εργαζομένων. Η αιφνιδιαστική απόλυση του δημοσιογράφου - εκπροσώπου των εργαζομένων προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων. Χτες, πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση με την παρουσία μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ζητώντας από την ΕΣΗΕΑ να προχωρήσει άμεσα σε απεργιακή κινητοποίηση για την άμεση ανάκληση της απόλυσης. Τα μέλη του ΔΣ μετά από συνάντηση με την εργοδοσία ενημέρωσαν τους εργαζόμενους ότι η διεύθυνση είναι ανένδοτη για επαναπρόσληψη του συντάκτη. Παράλληλα, είπαν στους εργαζόμενους ότι σήμερα θα τους ενημερώσουν αν και πότε θα προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση στην εφημερίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ