Τρίτη 6 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κλιμάκωση του ... ανθρωπιστικού πολέμου

Ο Αμερικανός νέος κατοχικός επικεφαλής στρατηγός Πετρέους εμφανίζεται έτοιμος για επέκταση του πολέμου στο Πακιστάν

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Αποφασισμένος «να νικήσει» στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του Αφγανιστάν, δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός, Ντέιβιντ Πετρέους, κατά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του ως διοικητής των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων. Ο Ντ. Πετρέους υποστήριξε ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε συνεργασία με τον αφγανικό στρατό βρίσκονται στο Αφγανιστάν για «την προστασία του λαού», υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα στο μέτωπο του πολέμου. Επί της ουσίας η παρουσία του Ντ. Πετρέους στο Αφγανιστάν δεν αναμένεται να επιφέρει αλλαγές στην ιμπεριαλιστική στρατηγική, με εξαίρεση την πρόθεση επέκτασης του πολέμου στο Πακιστάν...

Παράλληλα, προκειμένου να δικαιολογηθούν τα κονδύλια του πολέμου, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί βουλευτές απαιτούν από την εγκάθετη κυβέρνηση του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι να δώσει αποφασιστική απάντηση στη διαφθορά.

Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σκότωσαν περισσότερους από 63 εμπόρους ναρκωτικών και «τρομοκράτες» σε επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα νότια της χώρας και «απελευθέρωσαν» 14 αμάχους, που κρατούσαν ομήρους στην επαρχία Χελμάντ. Το Σάββατο σε αεροπορικές επιδρομές των κατοχικών δυνάμεων στη Χελμάντ αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκε ένας διοικητής των «Ταλιμπάν» και ακόμα 16 «συνεργάτες τους», ενώ 11 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες επιθέσεις των «Ταλιμπάν».

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, συμφώνησε χτες να πραγματοποιηθεί στη χώρα εθνική διάσκεψη, με τη συμμετοχή και του κόμματος του Ναουάζ Σαρίφ, που είναι στην αντιπολίτευση, με θέμα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη βελτίωση της ασφάλειας». Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά την επίθεση στο τζαμί των Σούφι στη Λαχόρη την περασμένη βδομάδα και απαντά και στις πιέσεις από τις ΗΠΑ, που ζητούν από την πακιστανική κυβέρνηση να βρει τρόπο περιορισμού της δράσης των «Ταλιμπάν», η οποία στηρίζεται κυρίως στις σχέσεις τους με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, εδώ και δεκαετίες. Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε χτες ότι σκότωσε ένα διοικητή των «Ταλιμπάν», επικηρυγμένο για 180.000 δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ