Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Εμπόρευμα προς όφελος λίγων ,το αγαθό της επικοινωνίας
Από 1η του 2001 ισχύει η «απελευθέρωση» της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, που θα επιφέρει ριζικές αλλαγές  στο χώρο, σε βάρος βέβαια του ελληνικού λαού και των συμφερόντων του. Από σήμερα ο «Ρ» και σε  δημοσιεύματα που θα ακολουθήσουν τις επόμενες Κυριακές, θα επιχειρήσει να φωτίσει πλευρές αυτού του μεγάλου ζητήματος

Μέσω της «απελευθέρωσης» των τηλεπικοινωνιών, δε θα ανήκει στο δημόσιο, ούτε καν η υποδομή του ΟΤΕ.
Μέσω της «απελευθέρωσης» των τηλεπικοινωνιών, δε θα ανήκει στο δημόσιο, ούτε καν η υποδομή του ΟΤΕ.
Την παράδοση των τηλεπικοινωνιών της χώρας, βορά στο ντόπιο και ξένο μεγάλο κεφάλαιο προωθεί η κυβέρνηση. Εφαρμόζοντας τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις οποίες συναποφάσισε, προχωρά στην «απελευθέρωση» της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Επιτρέπει από τις αρχές του 2001, σε μεγαλοεπιχειρηματίες να ιδρύσουν εταιρίες που θα παρέχουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και να πλουτίζουν χρησιμοποιώντας τις υποδομές του ΟΤΕ. Τις υποδομές που στήθηκαν στο πέρασμα πολλών δεκαετιών με χρήματα του ελληνικού λαού και τον ιδρώτα και το μόχθο των εργαζόμενων στον Οργανισμό. Ταυτόχρονα, βέβαια, ολοκληρώνει και το ξεπούλημα του ίδιου του ΟΤΕ, της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» ξεκινά σήμερα ένα μικρό αφιέρωμα στη λεγόμενη «απελευθέρωση» των τηλεπικοινωνιών - όπως εύσχημα οι κρατούντες παρουσιάζουν τη μετατροπή του αγαθού της επικοινωνίας, σε εμπόρευμα προς όφελος ολίγων. Από σήμερα και τις επόμενες μέρες, θα παρουσιάσουμε τα μεθοδευμένα βήματα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για παράδοση των τηλεπικοινωνιών σε ιδιώτες. Τα κέρδη που αυτοί έχουν ήδη βγάλει και τις «προοπτικές» τους για τη συνέχεια. Την αναμενόμενη εξέλιξη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς σε Ελλάδα και αλλού. Τις επερχόμενες δυσμενέστατες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ και τους Ελληνες καταναλωτές, με βάση το τι έπαθαν - κυριολεκτικά - οι συνάδελφοί τους εργαζόμενοι και καταναλωτές στο εξωτερικό, όπου βασίστηκαν σε ιδιωτικές τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις. Τις αυξήσεις των τιμολογίων, τις απολύσεις, την έλλειψη συντήρησης υφιστάμενων δικτύων, τις συνεχείς βλάβες, την κατακόρυφη πτώση ποιότητας. Την ανάγκη για 100% δημόσιο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό που θα δρα αποκλειστικά με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα. Αρχίζουμε:

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εδώ και χρόνια μεθοδεύουν την παράδοση του ΟΤΕ και των τηλεπικοινωνιών γενικά στο μεγάλο κεφάλαιο.
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εδώ και χρόνια μεθοδεύουν την παράδοση του ΟΤΕ και των τηλεπικοινωνιών γενικά στο μεγάλο κεφάλαιο.
Η ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα ξεκίνησε αρκετά χρόνια πίσω, με το ξεπούλημα κομμάτι - κομμάτι του ελληνικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών. Του ΟΤΕ, που σύμφωνα και με την Ομοσπονδία Εργαζομένων του, αποτελεί τη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρία στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Μια εταιρία με κέρδη περίπου ένα δισ. δρχ. την ημέρα και ψηφιακοποιημένο το δίκτυό του, σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%.

Ηταν το 1993, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε την πρώτη προσπάθεια να τον ιδιωτικοποιήσει. Τότε, το ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, «επαναστατούσε» και κατέθετε τροπολογία στη Βουλή με την υπογραφή του Κ. Σημίτη, ως βουλευτή, «για να αποτραπεί η παράδοση του ΟΤΕ στα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα και να αποκατασταθεί ο επιβαλλόμενος δημόσιος έλεγχος.»

Κατόπιν το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση προχώρησε στην τμηματική ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Το 1994 το δημόσιο ελέγχει το 75% του Οργανισμού. Το 1998, το 55%. Το 1999, το 51%. Επτά ημέρες πριν τις εκλογές του Απρίλη ο ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαντωνίου «διαβεβαίωνε» ότι το 51% και το μάνατζμεντ του ΟΤΕ για το ΠΑΣΟΚ είναι «αδιαπραγμάτευτα». Το φθινόπωρο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψηφίζουν τροπολογία για μείωση του μετοχικού πακέτου που ελέγχει το δημόσιο στον ΟΤΕ σε ποσοστό κάτω του 50%.

Μάλιστα, η κυβέρνηση έστειλε επιστολές σε 11 ξένες μεγάλες επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, αναζητώντας τη μία που θα καταστήσει «στρατηγικό σύμμαχο», θα της παραδώσει το 17% - 20% των μετοχών, θέσεις στο ΔΣ του Οργανισμού, ίσως και το διευθυντικό δικαίωμα. Φέρονται να απάντησαν οι Telecom Italia (Ιταλία) και Telefonica (Ισπανία) και να γίνονται διαπραγματεύσεις, με σκοπό το ζήτημα να έχει λήξει μέχρι την άνοιξη.

ΟΟΣΑ: «Δεν υπάρχουν προοπτικές αύξησης της απασχόλησης στον ΟΤΕ, αλλά μείωσής του, ιδιαίτερα μετά την είσοδο νέων παικτών από το 2001.»
ΟΟΣΑ: «Δεν υπάρχουν προοπτικές αύξησης της απασχόλησης στον ΟΤΕ, αλλά μείωσής του, ιδιαίτερα μετά την είσοδο νέων παικτών από το 2001.»
Ενδεχόμενα να μην προχωρήσουν σε συμφωνία και να εφαρμοστεί το εναλλακτικό σενάριο ξεπουλήματος. Αυτό που διαχέεται από τη διοίκηση του Οργανισμού ως πιο «πρόσφορο» και αφορά «συνεργασίες» με τους ξένους, σε θυγατρικές που έχει ήδη ο ΟΤΕ ή που θα ιδρύσει, δηλαδή, μετά την κατάτμηση του έργου του ΟΤΕ σε μικρές εταιρίες, «κατάτμηση» που ξεκίνησε και γίνεται για να ξεπουληθούν πιο εύκολα οι υπηρεσίες του ΟΤΕ - θα έρθουν οι ξένοι ιδιώτες και θα τις αναλάβουν, παίρνοντας μεγάλα κομμάτια του μετοχικού κεφαλαίου αυτών των εταιριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ