Τετάρτη 7 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Περαιτέρω στρατιωτικοποίηση

Αξιωματικοί της ΕΕ «εκπαιδεύουν» Σομαλούς κυβερνητικούς στρατιώτες
Αξιωματικοί της ΕΕ «εκπαιδεύουν» Σομαλούς κυβερνητικούς στρατιώτες
ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Εκ νέου έκκληση στα Ηνωμένα Εθνη να ενισχύσουν τη λεγόμενη ειρηνευτική αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία απηύθυναν οι ηγέτες των χωρών της Ανατολικής Αφρικής κατά τη 15η διήμερη έκτακτη Σύνοδο της Διακυβερνητικής Αρχής Ανάπτυξης (IGAD) που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα. Μία έκκληση που θα πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα του ειδικού ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα για τη Σομαλία αλλά και την Υεμένη, αλλά και του ενδιαφέροντος των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κυρίως της Γερμανίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης που ελέγχει τμήμα της Σομαλίας, Σεΐκ Σαρίφ Σεΐκ Αχμεντ, κάλεσε την IGAD να υιοθετήσει μία ριζοσπαστική στρατηγική καθώς είναι αναγκαιότητα για τη «νίκη επί των ισλαμιστών και τον τερματισμό του εμφυλίου που μαίνεται σχεδόν επί δύο δεκαετίες».

Ουσιαστικά πρόκειται για επανάληψη της έκκλησης προς τον ΟΗΕ να εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση τη δημιουργία «διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης» που θα προστεθεί στην ενισχυμένη AMISOM (τη δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία). Οι ηγέτες της IGAD συμφώνησαν επίσης στην αποστολή επιπλέον 2.000 μελών της AMISOM. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν με το πέρας της Συνόδου, ανέφεραν ότι καλούν τόσο την AMISOM όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εργαστούν από κοινού για την αύξηση συνολικά της αποστολής στρατιωτών σε 20.000, οι οποίοι θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα, ενώ υποστηρίζουν την ανάγκη για την κινητοποίηση των σομαλικών δυνάμεων σε συνδυασμό με μία ενδεχόμενη επέμβαση από τις γειτονικές χώρες.

Η απόφαση της IGAD ήρθε μετά από ένα διήμερο βίαιων μαχών μεταξύ ισλαμιστών (Shebab) και κυβερνητικών δυνάμεων καθώς και δυνάμεων της Αφρικανικής Ενωσης, που στοίχισαν τη ζωή σε 31 ανθρώπους στο πλαίσιο της εκστρατείας για ανακατάληψη θέσεων που είχαν καταλάβει οι Shebab τις τελευταίες βδομάδες, αλλά και την απόφαση της Συνόδου της Αφρικανικής Ενωσης (ΑU) στη Σύρτη της Λιβύης που κάλεσε το ΣΑ του ΟΗΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Ερυθραία, χώρα που δέχεται κατηγορίες ότι συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη Σομαλία εξοπλίζοντας τους ισλαμιστές αντάρτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα διεθνής «ειρηνευτική» σύνοδος στο Κάιρο (2023-07-14 00:00:00.0)
Πληθαίνουν «ειρηνευτικές» πρωτοβουλίες ενώ εντείνονται οι εχθροπραξίες (2023-07-11 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι πιέσεις για επέμβαση (2015-01-30 00:00:00.0)
Συμφωνία για εκεχειρία και κυβέρνηση (2014-06-12 00:00:00.0)
Συγκρούσεις ισλαμιστών μετά την αιθιοπική αποχώρηση (2009-02-01 00:00:00.0)
Αγριες μάχες στην Μπαϊντόα (2006-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ