Τετάρτη 7 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Τώρα θέλουν ... «κυανόκρανους»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το ενδεχόμενο ανάπτυξης κυανοκράνων στις «θερμές» περιοχές του Ιράκ, και συγκεκριμένα στις «αμφισβητούμενες περιοχές», όπως είναι η νοητή συνοριακή γραμμή μεταξύ του αραβικού και κουρδικού τμήματος στο βορρά, δε θα πρέπει να αποκλείεται, διεμήνυσε χθες με νόημα ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, Αμερικανός στρατηγός Ρέι Οντιέρνο. Ο Οντιέρνο υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον στοχεύει μέχρι τα τέλη του 2011 να έχει απομακρύνει το σύνολο των στρατιωτικών της δυνάμεων από τη χώρα, τονίζοντας ότι για να αλλάξει κάτι στο χρονοδιάγραμμα αυτό θα πρέπει να υπάρξει επίσημο αίτημα της ιρακινής ηγεσίας.

Ο Οντιέρνο επανέλαβε όσα περίπου και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωνε, κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του, τα προηγούμενα 24ωρα, στο Ιράκ: ότι, δηλαδή, η Ουάσιγκτον δε θέλει να παρατείνει τη στρατιωτική της παραμονή, ακόμη και αν υπάρξει ιρακινό αίτημα, δίνοντας λαβή για σχόλια περί επικέντρωσης του ενδιαφέροντος στο Αφγανιστάν και στις εκεί δυσκολίες. Παρ' όλα αυτά, ο Μπάιντεν, αν και συναντήθηκε με τους επικεφαλής όλων των μεγάλων παρατάξεων, δεν κατάφερε να εκμαιεύσει κάποια σαφή δέσμευση για σχηματισμό κυβέρνησης σύντομα. Οπως επεσήμανε, «η παράταση του πολιτικού κενού είναι επικίνδυνη», ενώ τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής όλων των μεγάλων παρατάξεων στην κυβέρνηση, προκειμένου να εκπροσωπηθούν όλες οι θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες.

Αφορμή για τις δηλώσεις Οντιέρνο φαίνεται ότι στάθηκαν οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν, προχθές, μεταξύ Κούρδων πεσμέργκα και Ιρακινών στρατιωτών στο Καράχ Τάπαχ, της επαρχίας Ντιγιάλα, σχεδόν κατά μήκος της νοητής συνοριακής γραμμής μεταξύ του αραβικού και κουρδικού Ιράκ. Πάντως, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε κάποια ιρακινή πηγή επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σκέψεις για κατάθεση αιτήματος ανάπτυξης κυανοκράνων στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ