Τετάρτη 7 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΕ»
Θεσμός για τη στήριξη των μονοπωλίων

Το νομοσχέδιο με το οποίο ιδρύεται το «Πράσινο Ταμείο Α.Ε.», για τη στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων από πόρους που μετακυλίονται και θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη πενιχρό λαϊκό εισόδημα, ενέκρινε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το «Πράσινο Ταμείο» θα αντικαταστήσει το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) και θα διαχειρίζεται τους πόρους του που προέρχονται από το χαράτσι «τάλιρο» της βενζίνης, τα πρόστιμα αυθαιρέτων και ρύπανσης, τις εισφορές σε χρήμα από τις νέες εντάξεις στα σχέδια πόλης, πόρους δηλαδή που επιβαρύνουν το λαό. Επίσης, στο Ταμείο αυτό θα προστεθούν και οι πόροι του Ειδικού Φορέα Δασών, αλλά και του Γαλάζιου Ταμείου που προέρχονται από παραβάσεις που γίνονται στη θάλασσα. Επίσης, κάθε χρόνο θα προστίθενται και άλλοι πόροι, όπως για παράδειγμα αυτοί που θα προέλθουν από τα χαράτσια 5% έως 15% επί της τιμής ζώνης για κάθε τετραγωνικό που θα πληρώνουν όσοι θέλουν να διατηρήσουν για 40 χρόνια τους κλειστούς ημιυπαίθριους και άλλους χώρους (πιλοτές, υπόγεια, πατάρια κ.ά.) που άλλαξαν χρήση, επίσης τα τέλη από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κλπ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα τα κονδύλια του ΕΤΕΡΠΣ, που μεταβιβάζονται στο «Πράσινο Ταμείο Α.Ε.» ανέρχονται σε 260 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο τα έσοδα από τα χαράτσια των ημιυπαίθριων, που θα προστεθούν σ' αυτό υπολογίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, οι «πράσινοι πόροι» θα αξιοποιηθούν «μέσω προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση δράσεων προστασίας, αναβάθμισης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος που υλοποιούν τρίτοι (φορείς υλοποίησης). Η αξιοποίηση των πόρων μπορεί να έχει τη μορφή επιχορηγήσεων, δανείων, κεφαλαιακής συμμετοχής ή άλλης ισοδύναμης μορφής κεφαλαιακής ενίσχυσης. Οι δράσεις αυτές επιτρέπεται ταυτόχρονα να συγχρηματοδοτούνται ή να ενισχύονται και από άλλες δημόσιες ή ευρωπαϊκές πηγές ή και ιδιωτικούς πόρους, που δανειοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή άλλους φορείς».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι με ένα άλλο νομοθέτημα που εγκρίθηκε επίσης από το Υπουργικό Συμβούλιο, για την «επιτάχυνση, απλοποίηση επίσπευση δασικών χαρτών», εισάγονται διατάξεις που μπορούν να οδηγήσουν στην εμπορευματοποίηση των δασών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ