Τετάρτη 7 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις του στρατού με το ΡΚΚ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι συγκρούσεις Τούρκων στρατιωτών με μέλη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό, μέλη του ΡΚΚ επιτέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε στρατιωτική βάση, στην επαρχία Χάκαρι, στα σύνορα με το Ιράκ, με αποτέλεσμα στις συγκρούσεις που ακολούθησαν να σκοτωθούν «10 αντάρτες και τρεις Τούρκοι στρατιώτες», ενώ τουρκικά αεροπλάνα χτένισαν και χθες την περιοχή.

Ακόμα μία έκρηξη το Σάββατο στη νοτιοανατολική Τουρκία προκάλεσε ζημιές σε πετρελαιαγωγό στην επαρχία Μαρτίν, ο οποίος ξεκινά από το Κιρκούκ και καταλήγει στο λιμάνι Σεϊχάν. Η Αστυνομία απέδωσε την έκρηξη σε επίθεση ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία υποστηρίζει ότι αναμένεται ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράκ για το ρόλο τους σχετικά με τις κουρδικές επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας.

Στο μεταξύ ο αρμόδιος εισηγητής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας ζήτησε να απορριφθεί η έφεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση, με το πρόσχημα του «εκδημοκρατισμού της χώρας», ζητώντας επί της ουσίας να αφεθεί η αναθεώρηση στην κρίση του δημοψηφίσματος στις 12 Σεπτέμβρη. Την έφεση υποστηρίζουν τα εμφανιζόμενα ως «κόμματα της κοσμικής εξουσίας», με την αιτιολογία ότι οι μεταρρυθμίσεις προωθούν τον ισλαμισμό και υπονομεύουν την κοσμικότητα του κράτους. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία αναθεώρηση σύμφωνη με τα συμφέροντα της αστικής τουρκικής τάξης και με τις υποδείξεις της ΕΕ, που δε θα αλλάξουν τίποτα προς το καλύτερο στη ζωή του τουρκικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ