Πέμπτη 8 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Η «κραυγή» του Αντονιόνι

Σκηνή απ' την ταινία
Σκηνή απ' την ταινία
Η δραματική ταινία, με τίτλο «Η κραυγή», του κορυφαίου σκηνοθέτη του ευρωπαϊκού κινηματογράφου Μικελάντζελο Αντονιόνι, ξεχωρίζει από τις αποψινές κινηματογραφικές προβολές. Η ταινία θα προβληθεί στις 22.10 από το κανάλι της ΒΟΥΛΗΣ.

Ο Αλντο έχει παράνομο δεσμό εδώ και πολλά χρόνια με την Ιρμα. Οταν όμως εκείνη πληροφορείται το θάνατο του συζύγου της στην Αυστραλία, διώχνει από κοντά της τον Αλντο για χάρη ενός άλλου άνδρα. Συντριμμένος ο Αλντο περιπλανιέται στην κοιλάδα του Πάδου, προσπαθώντας να βρει παρηγοριά σε τρεις άλλες γυναίκες. Ομως, οι γυναικείες αυτές γνωριμίες δε βγάζουν πουθενά, η φυγή δε χρησιμεύει σε τίποτα. Η μοναξιά βγαίνει από τα όρια του συγκεκριμένου και απολυτοποιείται. Η ανάμνηση της Ιρμα γίνεται μια διάσταση του παρόντος, το παρελθόν έχει κλείσει. Στο τέλος, η αυτοκτονία του Αλντο δίνει λύση και στο συναισθηματικό τρίγωνο της ...Κραυγής...

Πρόκειται για την πρώτη ταινία της ωριμότητας του Μικελάντζελο Αντονιόνι, στην οποία φαίνεται ακόμα η επίδραση του νεορεαλισμού, με το τοπίο του Πάδου να παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ατμόσφαιρα. Η ταινία έχει βραβευτεί με το Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Λοκάρνο, το 1957. Ο Αντονιόνι κινηματογραφικά ξεκίνησε γυρίζοντας ντοκιμαντέρ και από το 1950 μεγάλου μήκους ταινίες, με πρώτη «Το χρονικό ενός έρωτα». Ο λυρισμός και η προσωπική κινηματογραφική αισθητική του θα εμφανιστούν ολοκληρωμένα με την ταινία «Κραυγή» (1957) και πολύ σύντομα θα καθιερωθεί στην παγκόσμια κινηματογραφική πρωτοπορία της εποχής με την τριλογία: «Η περιπέτεια» (1960), «Η νύχτα» (1961) και «Η έκλειψη» (1962). Μεταξύ των 20 ταινιών του σε 60 χρόνια δημιουργικής πορείας ξεχωρίζουν πολλές, που άφησαν, επίσης, το σημάδι τους στην ιστορία του κινηματογράφου, όπως «Blow Up», «Επάγγελμα Ρεπόρτερ», «Ζαμπρίσκι Πόιντ» κ.ά. Το 1985, λόγω εγκεφαλικού, έμεινε μερικώς παράλυτος και χωρίς ομιλία. Με τη γλώσσα των νευμάτων και τη βοήθεια του Βιμ Βέντερς, γύρισε το 1996 το «Πέρα από τα σύννεφα» και με την αυγή του 21ου αιώνα σχεδίαζε ντοκιμαντέρ για τον Μιχαήλ Αγγελο. Παίζουν: Στιβ Κόχραν, Αλίντα Βάλι, Μπέτσι Μπλερ, Γκαμπριέλα Παλότα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ