Τρίτη 16 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εμπλοκή στη δεύτερη φάση της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού

Παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαφωνούν στα εδάφη από τα οποία προτίθεται να απομακρυνθεί ο ισραηλινός στρατός

Εφθασε ο Αμερικανός απεσταλμένος Ντένις Ρος

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ._

Από τις εκδηλώσεις των Παλαιστινίων για τη μέρα της ανεξαρτησίας

Associated Press

Από τις εκδηλώσεις των Παλαιστινίων για τη μέρα της ανεξαρτησίας
Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι αλλεπάλληλες συναντήσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων διαπραγματευτών, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η προγραμματισμένη, για χτες αποχώρηση του ισραηλινού στρατού, ολική ή μερική, από ένα, επιπλέον, 5% των εδαφών της Δυτικής Οχθης. Το πρόβλημα καλείται να λύσει ο Αμερικανός απεσταλμένος Ντένις Ρος, ο οποίος έφθασε χτες το μεσημέρι στην περιοχή. Υπό το βάρος των νέων αντιπαραθέσεων, οι Παλαιστίνιοι γιόρτασαν την επέτειο της ημέρας της ανεξαρτησίας, της 15ης Νοεμβρίου του 1988, όταν το εξόριστο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο διακήρυξε την ανεξαρτησία της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζα.

Παρά την έκτακτη συνάντησή τους, αργά το βράδυ της Κυριακής, στο Τελ Αβίβ, οι Γιάσερ Αραφάτ και Εχούντ Μπάρακ δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους σχετικά με την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη, καθώς η Παλαιστινιακή Αρχή απέρριψε τους χάρτες που πρότεινε η ισραηλινή κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι τα εδάφη, που πρόκειται να της παραδοθούν, είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένα και δε βοηθούν καθόλου στη σύνδεση των υπολοίπων αυτόνομων εδαφών μεταξύ τους. Της συνάντησης των δύο ανδρών είχε προηγηθεί συνάντηση του Παλαιστινίου διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ και του Ισραηλινού διπλωμάτη Οντέντ Εράν, η οποία, επίσης, κατέληξε σε αδιέξοδο. Ο Ερακάτ, μετά το τέλος της, αρκέστηκε να δηλώσει ότι δε θα γίνει η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «υπαγορεύει τα εδάφη από τα οποία προτίθεται να αποχωρήσει, χωρίς να τα διαπραγματεύεται, αντίθετα με όσα προβλέπουν οι ειρηνευτικές συμφωνίες». Κατηγορηματικός εμφανίστηκε και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, τονίζοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τις προτάσεις της.

Λακωνικός και προβληματισμένος εμφανίστηκε, κατά την άφιξή του, ο Αμερικανός απεσταλμένος Ντένις Ρος, ο οποίος, αν και μετέβη στην περιοχή για να συζητήσει λεπτομέρειες σχετικές με τον τρίτο και τελευταίο γύρο των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών, καλείται να μεσολαβήσει για να επιλυθεί το ζήτημα της απομάκρυνσης του ισραηλινού στρατού. Ο Ρος απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η αποχώρηση θα πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε». Ο Αμερικανός απεσταλμένος επρόκειτο να συναντηθεί, χτες το βράδυ, αρχικά με τον Εχούντ Μπάρακ και μετά με τον Γιάσερ Αραφάτ. Πάντως, ο ισραηλινός στρατός έχει, ήδη, προετοιμαστεί να αποχωρήσει από τα εδάφη που επέλεξε η κυβέρνησή του και αναμένει την τελική εντολή.

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή απέφυγε τις πολλές δηλώσεις και γιόρτασε, σε σχετικά χαμηλούς τόνους σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρόνιες, την επέτειο της ημέρας της ανεξαρτησίας. Αν και οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, δε διοργανώθηκαν εντυπωσιακές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις. Ο Γιάσερ Αραφάτ, στο μήνυμά του, κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να μη χάνει τις ελπίδες και το κουράγιο του και να συνεχίσει να παλεύει για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ