Σάββατο 10 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ολοκληρώνεται ο σφαγιασμός των μικροκληρούχων
  • «Τσεκούρι» στις επιδοτήσεις των Ελλήνων αγροτών προβλέπει ανάμεσα σε άλλα η έκθεση της Επιτροπής Γεωργίας για το μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2013, που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο
  • Μπ. Αγγουράκης: Συσπείρωση φτωχομεσαίας αγροτιάς - εργατικής τάξης για άλλη ανάπτυξη κόντρα στη βάρβαρη πολιτική

Υπό το πρίσμα ενίσχυσης της θέσης των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων και επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα, στον αδυσώπητο ανταγωνισμό της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων και αγροτικών πρώτων υλών, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε την έκθεση της Επιτροπής Γεωργίας της ΕΕ, με την οποία οξύνεται η επίθεση στο εισόδημα και τη γη των μικρών και μεσαίων αγροτών.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε την έκθεση, καταγγέλλοντας μέσω του ευρωβουλευτή Μπ. Αγγουράκη ότι η έκθεση «όχι μόνο στηρίζει, αλλά και προωθεί παραπέρα την πολιτική της ΕΕ που ξεκληρίζει τη φτωχομεσαία αγροτιά και ενισχύει τη μεγάλη καπιταλιστική αγροτική παραγωγή».

Η έκθεση επισημαίνει ότι ακρογωνιαίος λίθος της ΚΑΠ πρέπει να συνεχίσει να είναι η εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας έναντι άλλων εμπορικών εταίρων, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία κ.ά., προσθέτοντας επίσης ότι η ΕΕ μπορεί να παραμένει ο κύριος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων παγκοσμίως - κατά προσέγγιση 17% του συνολικού παγκόσμιου εμπορίου - ωστόσο τα τελευταία 10 χρόνια έχει χάσει ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς μιας και το 2000 συνέβαλε περίπου στο 19% του παγκόσμιου εμπορίου.

Υπογραμμίζει ότι η ΚΑΠ «πρέπει να προσφέρει άμεσες απαντήσεις στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις γεωργικές επιχειρήσεις, όπως η έλλειψη πρόσβασης σε πιστώσεις», χαρακτηρίζοντας ως «κρίσιμης σημασίας πρόκληση» το γεγονός ότι «οι μικρές φάρμες εξακολουθούν να κυριαρχούν στην ΕΕ» όπου το μέσο μέγεθος φάρμας είναι 120 στρέμματα, παρόλο που «το μέσο μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων έχει αυξηθεί συνεπεία της αναδιάρθρωσης του τομέα».

Ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη φτωχομεσαία αγροτιά της χώρας μας είναι η προτροπή που περιλαμβάνεται στην έκθεση για «μια δικαιότερη ΚΑΠ» με την οποία ζητά «μια πιο δίκαιη κατανομή των πληρωμών της ΚΑΠ που θα πρέπει να είναι δίκαιες για τους αγρότες και στα νέα, αλλά και στα παλιά κράτη - μέλη». Με δεδομένο ότι το ύψος των άμεσων ενισχύσεων προς τους αγρότες στη χώρα μας είναι κάτι λιγότερο από 60 ευρώ το στρέμμα και στη Ρουμανία λιγότερο από 5 ευρώ, η «δικαιοσύνη» που επαγγέλλονται οι συντάκτες της έκθεσης συνιστά κυριολεκτικά σφαγή του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτοκτηνοτρόφων.

Δύο δρόμοι για τη φτωχομεσαία αγροτιά

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του ΚΚΕ, ο Μπ. Αγγουράκης υπογράμμισε τα ακόλουθα:

«Η έκθεση για τις προοπτικές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μετά το 2013, που υπερψηφίστηκε από τον πολιτικό συνασπισμό του κεφαλαίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όχι μόνο στηρίζει, αλλά και προωθεί παραπέρα την πολιτική της ΕΕ που ξεκληρίζει τη φτωχομεσαία αγροτιά και ενισχύει τη μεγάλη καπιταλιστική αγροτική παραγωγή.

Η εφαρμογή της ΚΑΠ, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις του ΠΟΕ, τις αναθεωρήσεις της και τις μεταρρυθμίσεις που επέφερε ο "έλεγχος υγείας της ΚΑΠ", με την πλήρη απελευθέρωση της αγροτικής παραγωγής, μείωση των αγροτικών ενισχύσεων, πλήρη αποδέσμευση των ενισχύσεων από την παραγωγή και την προσαρμογή στους νόμους της αγοράς, είχε δραματικά αποτελέσματα για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες στην ΕΕ, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, χώρα που το 1981, πριν την ένταξή της στην ΕΟΚ/ΕΕ, αποτελούσε εξαγωγική χώρα σε αγροτικά προϊόντα, ενώ σήμερα δαπανά 2,5 εκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που έχει δυνατότητα να παράγει. Ταυτόχρονα, 20.000 θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα χάνονται κάθε χρόνο, η παραγωγή μειώνεται συνεχώς, το αγροτικό εισόδημα την περίοδο 2000-2008 μειώθηκε κατά 20%, ενώ το 75% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων έχει ετήσιο ακαθάριστο κέρδος από 1.200 έως 9.600 ευρώ.

Τις οδυνηρές αυτές συνέπειες για τη μικρή και μεσαία αγροτιά η έκθεση τις αντιμετωπίζει σαν επιτυχία της ΚΑΠ, μιλώντας βέβαια από τη σκοπιά του μεγάλου κεφαλαίου και των στρατηγικών του επιδιώξεων για το ξερίζωμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, τη συγκέντρωση γης και κεφαλαίου στα χέρια των μεγάλων αγροτικών καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων. Κεντρική της επιδίωξη είναι η προσαρμογή της ΚΑΠ μετά το 2103 στις στρατηγικές επιδιώξεις του μονοπωλιακού κεφαλαίου για τον αγροτικό τομέα της οικονομίας, όπως εκφράζεται με τη "Στρατηγική ΕΕ-2020", δηλαδή την προώθηση της "ανταγωνιστικής γεωργίας", που σημαίνει μεγάλη ιδιοκτησία των επιχειρήσεων στην αγροτική οικονομία, που θα συγκεντρώνει γη - κοινοτικές ενισχύσεις - παραγωγή, ώστε να ενισχύσει τις θέσεις του κεφαλαίου στον αγροτικό τομέα, στο λυσσαλέο ανταγωνισμό του για μερίδια στις ευρωενωσιακές και παγκόσμιες αγορές. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την απόλυτη συμφωνία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των συνοδοιπόρων της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., για αναστολή ή κατάργηση των κοινοτικών επιδοτήσεων - ενισχύσεων στη γεωργία για τα κράτη - μέλη που δεν εκπληρώνουν τους όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας που θεσπίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.

Οι πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς και η στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ απέναντί τους, δείχνει καθαρά ότι για τη φτωχομεσαία αγροτιά δύο δρόμοι μόνο υπάρχουν. Είτε η υποταγή της στη βάρβαρη πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης, είτε η συσπείρωσή της με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της πόλης σε μία μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα διεκδικήσει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης με λαϊκή εξουσία και οικονομία, που θα μπορεί ταυτόχρονα να ικανοποιήσει πλήρως τις λαϊκές διατροφικές ανάγκες και να εξασφαλίσει δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες και την ικανοποίηση των αναγκών τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ