Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΣΥ»
Συνθλίβει τα νοσοκομεία του ΙΚΑ

Την αντίθεσή τους στη μετατροπή των Νοσοκομείων του ΙΚΑ σε «κλινικές μια ημέρας», αλλά και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που ανοίγει το δρόμο για την κατάργησή τους ή τη μετατροπή τους σε άλλης μορφής μονάδες παροχής υγείας, εκφράζουν με υπόμνημά τους προς το υπουργείο Υγείας, τη διοίκηση του ΙΚΑ αλλά και συνδικάτα εργαζομένων και των συνταξιούχων, οι τριμελείς επιτροπές των γιατρών των 1ου, 2ου, 3ου και 6ου Νοσοκομείων ΙΚΑ.

Στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί τονίζουν ότι οι φόβοι για την τύχη των Νοσοκομείων του ΙΚΑ είναι πλέον και έντονοι αλλά και προσδιορισμένοι. «Ηδη μας έχει ανακοινωθεί η μετατροπή τους σε μονάδες "μιας μέρας κλινικής" ή κάτι αντίστοιχο. Επιπλέον, οι φόβοι για το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Πεντέλης (1ου) μεγαλώνουν, όσο ο νέος ιδιοκτήτης διεκδικεί για ιδία χρήση το κτίριο και η Διοίκηση του ΙΚΑ δεν ξεκαθαρίζει την κατάσταση», τονίζεται στο υπόμνημα.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η διοίκηση του Ιδρύματος έχει αποφασίσει τη διατήρηση μόνο ενός νοσοκομείου στην Αττική ως υποστηρικτικού των υπολοίπων, που θα μετατραπούν σε κλινικές μιας μέρας.

«Φοβούμαστε ότι το κλείσιμο, ή η συγχώνευση, ή η μετατροπή κυρίως μικρών Νοσοκομείων σε μονάδες πρωτοβάθμιας παροχής υγείας θα αρχίσει από το ΙΚΑ με τη λογική ότι δεν είναι "ανταγωνιστικά"», υπογραμμίζουν οι γιατροί.

«Οι δομές "μιας ημέρας Κλινικές" ή βραχείας νοσηλείας είναι χρήσιμες για τον άρρωστο μόνο ως τμήματα Νοσοκομείων ή συγκροτημάτων Νοσοκομείων σε πολύ κοντινό γεωγραφικό χώρο. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα οι δομές αυτές πρέπει να χρησιμοποιηθούν απόλυτα προσαρμοσμένα στις δικές μας συνθήκες και ανάγκες. Αλλιώς ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για τους αρρώστους», προειδοποιούν οι γιατροί. Παράλληλα, τονίζουν ότι η μετατροπή των Νοσοκομείων σε μονάδες τέτοιας μορφής αποτελεί υποβάθμιση για τα ίδια, αλλά και για το επιστημονικό έργο των γιατρών, οι οποίοι έχουν αποκτήσει υψηλή ειδίκευση.

«Το πιο σοβαρό ζήτημα είναι ότι η μετατροπή αυτή θα στερήσει από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας χρήσιμα κρεβάτια και θέσεις ειδικευόμενων γιατρών...Τα Νοσοκομεία του ΙΚΑ πρέπει να παραμείνουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» τονίζουν οι γιατροί και ζητούν την άμεση κάλυψή τους κύρια με νοσηλευτικό προσωπικό και διοικητικό, τη δημιουργία Οργανισμού, την κάλυψη των κρεβατιών με προτεραιότητα στη διακίνηση ασθενών από τα γραφεία του ΙΚΑ στα νοσοκομεία του ΙΚΑ, τη σωστή διοίκησή τους και συνεργασία μεταξύ τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ