Κυριακή 11 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές σελίδες

Δείγμα της ψυχοσύνθεσης και του πολιτισμού των αγροτικών στρωμάτων της βυζαντινής αυτοκρατορίας είναι τα λεγόμενα «ακριτικά» τραγούδια, τα οποία υμνούν τα κατορθώματα των «ακριτών», των φρουρών των συνόρων της αυτοκρατορίας. Ανάμεσα στις πραγματικές και μυθικές μορφές των ακριτών, ξεχωρίζει η θρυλική μορφή του Βασίλειου Διγενή, στον οποίο αναφέρονται τα περισσότερα από αυτά. Τον 11ο αιώνα, κάποιος στιχουργός συνέθεσε πολλά από τα λαϊκά αυτά στιχουργήματα και δημιούργησε ένα ενιαίο έργο με χαρακτηριστικά έπους: Το «Επος του Βασιλείου Διγενή Ακρίτα». Το πολύστιχο αυτό ποίημα διαμορφώνει έναν αρχετυπικό μύθο, που θα αποτελέσει αργότερα ένα από τα υλικά, με τα οποία θα χτιστεί η ελληνική εθνική συνείδηση: Τον ήρωα που υπερασπίζεται τις συλλογικότητες στις οποίες ανήκει από τον «ξένο», τον εισβολέα και που ο αγώνας του αποκτά μυθικά, υπερκόσμια χαρακτηριστικά.

Ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτας, λοιπόν, βγαίνει από το θρύλο και μπαίνει στη ζωή τριών φίλων στο νέο βιβλίο του Τάσου Ρούσσου, υπό τον τίτλο «Ο Τάφος του Διγενή», που κυκλοφορεί στη νέα σειρά φανταστικής λογοτεχνίας «Κόσμοι» των Εκδόσεων «Πύλη».

Τρεις φίλοι, ένας Τούρκος κρυπτοχριστιανός, ένας Ελληνας και ένας Βούλγαρος στο σταυροδρόμι των λαών, στη Μικρά Ασία, ζουν ένα συνταρακτικό γεγονός. `Η, έτσι νομίζουν. Φαντασία, μυστικισμός, ιστορία πλεγμένη αξεδιάλυτα με το μύθο. Ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτας οδηγεί τη ζωή τους σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Μια συναρπαστική νουβέλα που κινείται στα σύνορα του θρύλου και της Ιστορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ