Τρίτη 13 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΝΗΣΙΩΝ
Σοβαρά προβλήματα μες στο κατακαλόκαιρο

Μόλις ένα πλοίο συνδέει Ικαρία, Σάμο και Φούρνους με Πειραιά, αφού πρώτα περάσει από Κυκλάδες!

Την ώρα που κορυφώνεται η θερινή περίοδος, νησιά όπως η Γαύδος, η Ικαρία, η Σάμος, οι Φούρνοι και άλλα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα με την ακτοπλοϊκή τους σύνδεση, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη ο αγώνας των ναυτεργατών και το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν - ταυτόχρονα με την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων - για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στην υπηρεσία του λαού και όχι για τα κέρδη των εφοπλιστών, να γίνει υπόθεση όλων των νησιωτών και των εργαζομένων. Η Γαύδος χτες «έκλεισε» 12 μέρες χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση! Τα δύο μικρά επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία που προσέγγιζαν το νησί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που αφορούν ακόμα και τους υποτυπώδεις κανονισμούς ασφαλείας, όπως αυτοί προκύπτουν από κοινοτική οδηγία που τέθηκε σε ισχύ την 1η του μήνα.

Ενα και μόνο καράβι εξυπηρετεί τη γραμμή Πειραιάς, Ικαρία, Σάμος, Φούρνοι, το οποίο πρώτα περνάει από Κυκλάδες! Ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τις ώρες άφιξης και αναχώρησης του πλοίου στα νησιά αυτά. Με επιστολή τους στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας οι τρεις δήμαρχοι της Ικαρίας επισημαίνουν ότι η κατάσταση με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Νομού Σάμου και του νησιού είναι δραματική, με τραγικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων, στον τουρισμό, στους μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Και ενώ η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει ότι οι ναυτεργατικοί αγώνες, ενάντια στην αντιλαϊκή καταιγίδα, αφορούν όλο το λαό, η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ («Αυτόνομη Παρέμβαση») στη διοίκηση της ΠΝΟ, ως γνήσιο φερέφωνο των εφοπλιστών και της πολιτικής που τους στηρίζει, επιχειρεί απροκάλυπτα να προκαλέσει σύγχυση στον κλάδο και να υπονομεύσει τους μεγαλειώδεις αγώνες του. Χτες ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γ. Χαλάς έστειλε επιστολή στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, για να ...διαμαρτυρηθεί, επειδή στον επαίσχυντο νόμο του Ασφαλιστικού «εισάγεται η διάκριση μεταξύ παλαιών και νέων ναυτεργατών ασφαλισμένων»! Αυτό, όταν είναι σαφές ότι από τη λυσσαλέα επίθεση της κυβέρνησης στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων όχι μόνο δεν εξαιρούνται οι «παλιοί» ναυτεργάτες, αλλά ήδη οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ είδαν τη δραστική μείωση των αποδοχών τους με το πετσόκομμα του επιδόματος αδείας, για το οποίο ο Γ. Χαλάς δεν αναφέρει κουβέντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ