Τρίτη 13 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Θέλουν φτηνότερους εργάτες

Μείωση μισθών στα προ 10ετίας επίπεδα για την ανάκτηση «ανταγωνιστικότητας»

Μισθούς, συντάξεις, μεροκάματα στα προ δεκαετίας επίπεδα - και βάλε - αξιώνουν εδώ και τώρα οι τραπεζίτες προκειμένου, όπως οι ίδιοι ομολογούν, να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας στα επίπεδα του έτους 2000, πριν και από την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη!

Σε αυτό το πλαίσιο και η «Γιούρομπανκ» (όμιλος Λάτση) που έβγαλε στην κυκλοφορία ειδική «μελέτη», σύμφωνα με την οποία η από το «2000 η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει υποχωρήσει κατά 10%» αποδίδοντας την «απώλεια» στους υψηλούς ρυθμούς μισθολογικών αυξήσεων και στον πληθωρισμό»! Με κραυγαλέο τρόπο συνεχίζουν παραθέτοντας τις διαπιστώσεις ιμπεριαλιστικών κέντρων και ενώσεων συμφερόντων της κεφαλαιοκρατίας στη βάση των οποίων η απώλεια πόντων ανταγωνιστικότητας κυμαίνεται μέχρι και 29%, που είναι και το μέτρο για τη συρρίκνωση αυτού που οι κεφαλαιοκράτες αποκαλούν «εργατικό κόστος».

Η «εσωτερική υποτίμηση», για την οποία ανοιχτά κάνουν λόγο, αφορά στη κάθετη πτώση των λαϊκών εισοδημάτων. Η μελέτη από τη τράπεζα του Λάτση σημειώνει ότι η απώλεια ανταγωνιστικότητας, όπως η ίδια την υπολογίζει, είναι «μικρότερη από ό,τι πιστεύουν οι αγορές». Μετά και από αυτό συμπεραίνουν ότι «μπορεί να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση του χρέους». Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό ότι πάνω απ' όλα βάζουν τα δικά τους καλά και συμφέροντα. Το ενδεχόμενο «αναδιάρθρωσης» του κρατικού χρέους θα δυσκόλευε την τζάμπα χρηματοδότησή τους από τους κρουνούς που έχουν ανοίξει οι μηχανισμοί τους, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε αυτό το πλαίσιο στοχεύουν σε κλάδους που τους χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα «προστατευμένους», και συγκεκριμένα στην αγροτική παραγωγή, όπου και διαπιστώνουν τη «μεγαλύτερη απώλεια ανταγωνιστικότητας».

  • Επιχειρηματικές κολεγιές στη ευρύτερη ζωτική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης φαίνεται να αναζητά η τράπεζα του Λάτση. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, κυοφορείται η «στρατηγική συνεργασία» στην Πολωνία - όπου ήδη δραστηριοποιείται η «Γιούρομπανκ» - με την HCBC ή και με άλλο ισχυρό μονοπώλιο. Για την ώρα πάντως, δεν υπάρχει καμιά επίσημη ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει ότι δεν εξετάζει ούτε το ενδεχόμενο πώλησης θυγατρικών εταιρειών της, ούτε και το ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. «Πληροφορίες» που είχαν διαρρεύσει αφορούσαν την πώληση της θυγατρικής τουρκικής τράπεζας «Φινάνσμπανκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ