Τρίτη 13 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για τόνωση των εξαγωγών ζητούν ... χρηματοδοτήσεις

Στο φόρτε, η ενδοεπιχειρηματική κόντρα για τα κονδύλια

Μέτρα ενίσχυσης των εξαγωγών και συνακόλουθα των εξαγωγικών επιχειρήσεων ζητά για άλλη μια φορά ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, επικαλούμενος τα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία παρατηρήθηκε κάμψη των εξαγωγών το Μάη του 2010, κατά 5,8%. Οι μεγαλοβιομήχανοι ζητούν οικονομικές ενισχύσεις μέσω του ΕΣΠΑ, με βάση σχέδιο που είχαν καταθέσει παλαιότερα στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να διοχετεύσει δεκάδες δισ. ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο για την «ανάπτυξη», κάτι το οποίο ήδη πραγματοποιεί, όπως αναφέρεται στις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου για την αύξηση της χρηματοδότησης επιχειρήσεων από τον «αναπτυξιακό» νόμο και το ΕΣΠΑ, από την ανακοίνωση του Συνδέσμου γίνεται φανερό ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η εσωτερική κόντρα των μεγαλοεπιχειρηματιών, για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα».

Βέβαια, οι μεγαλοεπιχειρηματίες αποφεύγουν επιμελώς να κάνουν αποτίμηση των κερδών που θα αποκομίσουν και από την υλοποίηση του αντιλαϊκού μνημονίου, το χτύπημα των μισθών, των εργασιακών σχέσεων, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για να εμφανιστούν για άλλη μια φορά «αδικημένοι». Επιπρόσθετα, παρά την πρεμούρα τους για την ελληνική οικονομία, το 20% των μεγάλων εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων στην Αττική εμφανίστηκε πρόσφατα έτοιμο να «πετάξει» σε άλλα μέρη, με ευνοϊκότερο ...φορολογικό περιβάλλον. Στη Βόρεια Ελλάδα ίσως είναι μικρότερο το ποσοστό, γιατί είχαν προλάβει πολλές επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν σωρηδόν την Ελλάδα για επιχειρηματικούς παραδείσους των Βαλκανίων, με μεροκάματα πείνας, ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα και «απλοποιημένες» διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων έναντι ευτελούς τιμήματος στα ...κατάλληλα πρόσωπα.

Ολα αυτά δεν εμποδίζουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας να θέλουν να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης οι εργαζόμενοι και να εκμεταλλευτούν οι ίδιοι όσο γίνεται περισσότερα από αυτά που αρπάζουν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ από τα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ