Τρίτη 13 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Λάδι» οι κατοχικές δυνάμεις για τους θανάτους αμάχων

Από την επίθεση σε αγορά του Μοχμάντ, στο Πακιστάν
Από την επίθεση σε αγορά του Μοχμάντ, στο Πακιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Κλιμάκωση της βίας και αύξηση του αριθμού των νεκρών αμάχων, διαπιστώνει το Αφγανικό Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων, επιχειρώντας για ακόμα μία φορά να μετριάσει την ευθύνη των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων, στις σφαγές, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι νεκροί άμαχοι οφείλονται πλέον σε επιθέσεις «Ταλιμπάν», ενώ οι απώλειες λόγω κατοχικών πυρών έχουν μειωθεί.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο πόλεμος βρίσκεται στη χειρότερη φάση του, με τουλάχιστον 1.074 αμάχους να έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του 2010, εκ των οποίων οι 212 τον περασμένο μήνα, προσθέτοντας ότι 661 νεκροί οφείλονται σε επιθέσεις «Ταλιμπάν», 108 σε κατοχικά πυρά και οι υπόλοιποι έχασαν τη ζωή τους «υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες», ή εγκληματικά συμβόλαια θανάτου. Στα «λάθη» του αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων εντάσσονται και οι θάνατοι ακόμα έξι αμάχων, την περασμένη Πέμπτη. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σκοτώθηκαν πέντε Αμερικανοί στρατιώτες και ακόμα 11 Αφγανοί αστυνομικοί από επιθέσεις «Ταλιμπάν».

Ο Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, τάσσεται υπέρ της αφαίρεσης ονομάτων μελών των «Ταλιμπάν», από τις λίστες των «υπόπτων», προκειμένου να προωθηθούν τα σχέδια της «εθνικής συμφιλίωσης», που προϋποθέτουν την ακριβή εξαγορά των πρώην «μαχητών», δηλαδή νέα αναχρηματοδότηση του συστήματος, που συντηρεί τον πόλεμο. Το ενδεχόμενο εξετάζει και ο ΟΗΕ.

Χθες ο νέος διοικητής των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Ντέιβιντ Πετρέους, επισκέφθηκε το Πακιστάν, επικροτώντας την πολιτική της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ εναντίον των «Ταλιμπάν», αποφεύγοντας ωστόσο να θίξει το ζήτημα της επέκτασης του πολέμου στη γειτονική χώρα, ενώ δημοσιεύματα θέλουν την πρώτη του συνάντηση με τον Αφγανό πρόεδρο να χαρακτηρίζεται από «ένταση». Η πακιστανική κυβέρνηση χθες συνέδεσε άμεσα την επίθεση στην περιοχή Μοχμάντ, της περασμένης Παρασκευής, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 105 ανθρώπους, με τους «Ταλιμπάν», ενισχύοντας με τον τρόπο της, έμμεσα, την επιχειρηματολογία επέκτασης του πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ