Τρίτη 13 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αποφάσισαν τη συγκρότηση κλαδικού συνδικάτου

Ποιοτικό βήμα στην οργάνωση του κλάδου μπροστά και στις αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει ο «Καλλικράτης»

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Η δημιουργία Ενιαίου Συνδικάτου για όλους τους εργαζόμενους, σε όλες τις βαθμίδες της Αυτοδιοίκησης - Δήμους, Περιφέρεια, Επιχειρήσεις, ΔΕΥΑ κ.ά. - και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας - στο νομό Λάρισας, αποφασίστηκε στην ιδρυτική συνέλευση, την οποία συγκάλεσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Συνδικαλιστών και Εργαζόμενων που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό. Στη συνέλευση, που συμμετείχαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από όλους τους χώρους της Αυτοδιοίκησης στο νομό, εγκρίθηκε το καταστατικό του Συνδικάτου, συγκροτήθηκε Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, η οποία ήδη δρομολογεί τις σχετικές διαδικασίες για τη νομική υπόστασή του.

Η δημιουργία ενός μαζικού, ταξικού ισχυρού, ενιαίου συνδικάτου - αφορά περίπου 3.500 εργαζόμενους - είναι «γέννημα» της ανάγκης ενιαίου αγώνα όλων των εργαζομένων, ενίσχυσης της ταξικής ενότητάς τους. Αποτελεί ποιοτικό βήμα συσπείρωσης και δράσης και βασικό στοιχείο στην αναγκαία πορεία ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, ενόψει και των αντιδραστικών αλλαγών στη διοικητική δομή της, που προωθούνται με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Στην εισηγητική ομιλία που έκανε στην ιδρυτική συνέλευση ο Ζ. Γκαραλιάκος, μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας και της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Νομού Λάρισας, αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αυτοδιοίκηση τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια, τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΕΕ, της αναθέτουν όλο και πιο αποφασιστικό ρόλο στις ιδιωτικοποιήσεις, στη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, στην ιδεολογική πολιτική χειραγώγησης, στην καταστολή, στο χτύπημα του κοινωνικού χαρακτήρα της Υγείας, της Παιδείας, της Ασφάλισης. Οι αντιδραστικές αυτές μεταρρυθμίσεις, έχουν προχωρήσει σημαντικά και αγκαλιάζουν το σύνολο σχεδόν των Δήμων και των Νομαρχιών. Το σχέδιο "Καλλικράτης" αποτυπώνει όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι εκείνο που θα επιδιωχθεί και μέσα από τη σύσταση - συσπείρωση - οργάνωση του Συνδικάτου «είναι να γίνει πιο εύστοχη η αντιπαράθεση, κυρίως από τη σκοπιά της κάλυψης των λαϊκών αναγκών και της πάλης για μια σχεδιασμένη ανάπτυξη, που το βασικό της κίνητρο θα είναι οι λαϊκές ανάγκες και η ικανοποίησή τους».

Και επισήμανε: «Με το Συνδικάτο, που θα συνενώνει όλους μας, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, ειδικότητα και χώρο δουλειάς, σε οποιαδήποτε βαθμίδα Αυτοδιοίκησης, Τοπική, Νομαρχιακή, Περιφερειακή, θα αντιμετωπίσουμε πιο οργανωμένα και αποτελεσματικά:

  • Την ενιαία επίθεση κεφαλαίου και κυβερνήσεων, που στο όνομα της κρίσης αφαιρεί και ισοπεδώνει δικαιώματά μας.
  • Τις αλλαγές στη δομή της Αυτοδιοίκησης, που την καθιστούν πιο συγκεντρωτι­κή και, ταυτόχρονα, πιο αντιλαϊκή - εχθρική για τους εργαζόμενους και το λαό συνολικά.
  • Την πολυδιάσπαση των εργαζομένων, που σκόπιμα συντηρείται από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με στόχο να τους χειραγωγούν καλύτερα και να διατηρούν τα οφίτσιά τους.
  • Τη γραμμή στήριξης των αντιλαϊκών πολιτικών και κυβερνήσεων, που έχουν χαράξει ομοσπονδίες και σωματεία σ' όλους τους βαθμούς Αυτοδιοίκησης, που ελέγχονται από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΠ-ΟΤΑ, ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, κλπ.).
  • Τη μοιρολατρία, τη συναίνεση και την υποταγή, που οδηγεί στο πιο εύκολο πέρασμα της αντεργατικής πολιτικής».

Οσον αφορά στις άμεσες διεκδικήσεις του Συνδικάτου είναι: Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που καθιστά τους ΟΤΑ επι­χειρήσεις. Κατάργηση του «Καλλικράτη», φορέα αντιλαϊκής πολιτικής. Δημόσια και Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση αντίστοιχη με τις σύγχρονες ανά­γκες των εργαζομένων. Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης και στα 55 χρόνια για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες, στα 50 χρόνια και στα 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. Καμιά απόλυση εργαζόμενου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση όλων των ελαστικών και ανασφάλιστων μορφών εργασίας και του θεσμού των εκτάκτων. Κατώτερος βασικός μισθός 1.400 ευρώ, ανάλογες αυξήσεις για όλα τα μισθο­λογικά κλιμάκια και ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό. Κατώτερο μεροκάματο 56 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο και 30ωρο - 6ωρο - 5ήμερο για τα ΒΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ