Τετάρτη 14 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα μονοπώλια καθορίζουν τους όρους διατροφής

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, αιτιολογώντας, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την αρνητική ψήφο της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στην έκθεση της ΕΕ σχετικά με την «Παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές», υπογράμμισε τα εξής:

«Η πρόταση για την επισήμανση των τροφίμων δεν επιδιώκει την προστασία των καταναλωτών όπως διατείνεται η ΕΕ. Καθορίζει όρους για τη διατροφή που επιβάλλουν οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις σε βάρος των εργαζομένων και των αγροτών.

Το δικαίωμα του λαού να γνωρίζει τι καταναλώνει δεν ικανοποιείται από τη σήμανση των προϊόντων και πολύ περισσότερο δεν εξασφαλίζεται το δικαίωμά του σε υγιή, ασφαλή και ποιοτική διατροφή.

Ο εργαζόμενος λαός δε γνωρίζει ούτε τις διαρκώς εξελισσόμενες τεχνολογικές και επιστημονικές εφαρμογές, ούτε καταλαβαίνει τις αντίστοιχες σημάνσεις, τις ιδιότητες των τροφίμων και τις μονάδες μέτρησης των διαφόρων μεγεθών.

Η μεταφορά της κρατικής ευθύνης, της εθνικής νομοθεσίας, καθώς και των ελεγκτικών μηχανισμών εφαρμογής της, που πρέπει να εξασφαλίζουν ότι τα τρόφιμα που βρίσκονται σε κυκλοφορία είναι ασφαλή και υγιεινά, δεν μπορεί να εξατομικεύεται και να μεταφέρεται στον μεμονωμένο εργαζόμενο που καλείται να αποφασίσει αν το προϊόν διατροφής κάνει καλό ή κακό στην υγεία του, αν είναι διατροφικά ωφέλιμο ή όχι.

Τα επαναλαμβανόμενα διατροφικά σκάνδαλα που προκαλεί η ασυδοσία των πολυεθνικών επιχειρήσεων παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης τροφίμων δεν οφείλονται βέβαια στην ελλιπή σήμανση, αλλά στην ίδια την καπιταλιστική παραγωγή που υπακούει αποκλειστικά στο νόμο του κέρδους.

Η σύγχρονη ανάγκη για υγιεινή διατροφή μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο από την αλλαγή των παραγωγικών σχέσεων και του σκοπού παραγωγής των τροφίμων στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας, της λαϊκής εξουσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ