Τετάρτη 14 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Ελλειμμα 3 δισ. ευρώ το μήνα

Διόγκωση 25% στο α' 4μηνο παρά την πτώση των εμπορευματικών ανταλλαγών

Ελλειμμα πάνω από 3 δισ. ευρώ το μήνα αφήνουν οι κάθε είδους δοσοληψίες με τα άλλα κράτη και αγορές. Παρά και την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, των εμπορικών και άλλων ανταλλαγών, τα ελλείμματα συνεχίζουν να διαμορφώνονται σε ακόμη ψηλότερα επίπεδα, σε μια εξέλιξη που αποτυπώνει την ανισόμετρη ανταλλαγή με τα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα, τη υποκατάσταση της ντόπιας παραγωγής από εισαγωγές μετά και τις εκτενείς αναδιαρθρώσεις κλάδων και τομέων της οικονομίας. Κάθετη πτώση καταγράφεται φέτος στα κοινοτικά κονδύλια που μπαίνουν στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας που αφορούν στο 4μηνο Γενάρης - Απρίλης 2010:

  • Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Από τις κάθε είδους δοσοληψίες εμφανίζεται έλλειμμα ύψους 12,9 δισ. ευρώ (από 10,3 δισ. ευρώ πέρυσι) με αύξηση 25,4%.
  • Εμπορικό ισοζύγιο: Το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 10,7 δισ. ευρώ (από 10,3 δισ. ευρώ) παίρνοντας αύξηση 3,5%. Για εισαγωγές καυσίμων πληρώθηκαν στο εξωτερικό 4,5 δισ. ευρώ (αύξηση 34%). Η συνολική αξία των εισαγωγών φτάνει στα 15,6 δισ. ευρώ (αύξηση 2,6%) και των εξαγωγών στα 4,9 δισ. ευρώ παραμένοντας στάσιμη στα επίπεδα του 2009.
  • Ισοζύγιο «υπηρεσιών»: Το εμφανιζόμενο πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 1,6 δισ., ευρώ με μείωση 8%. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώνονται στα 806 εκατ. ευρώ με μείωση 7,8%. Να σημειωθεί πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις υπολογίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδας στη βάση δειγματοληπτικών στατιστικών ερευνών που διεξάγονται στους σταθμούς εισόδου - εξόδου της χώρας. Οι εισπράξεις από μεταφορές (αφορά κυρίως το ντόπιο εφοπλιστικό κεφάλαιο της ποντοπόρου ναυτιλίας) σημείωσαν και αύξηση 8,6% στα 4,9 δισ. ευρώ
  • Ισοζύγιο εισοδημάτων: Η καπιταλιστική κρίση κάθε άλλο παρά εμπόδισε τις εκροές κεφαλαίων στο εξωτερικό. Στο 4μηνο και με την μορφή «τόκων, μερισμάτων και κερδών» πληρώθηκαν ακόμη 4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα κονδύλια που εισέπραξαν ξένοι «επενδυτές» και μεγαλοδανειστές του ελληνικού κράτους. Το αντίστοιχο κονδύλι που εισέπραξαν οι ντόπιοι κεφαλαιοκράτες από τις «μπίζνες» τους στο εξωτερικό φτάνει σε 1,2 δισ. ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ