Τετάρτη 14 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Οργια της πολυεθνικής στην εμπορευματοποιημένη Υγεία

Τα στοιχεία που παραδόθηκαν χτες στην Εξεταστική της Βουλής είναι αποκαλυπτικά των συνεπειών από την πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Με τις ευλογίες της πολιτικής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, η «ΖΗΜΕΝΣ» κερνούσε και έπινε μόνη της στις προμήθειες των νοσοκομείων

Motion Team

Με τις ευλογίες της πολιτικής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, η «ΖΗΜΕΝΣ» κερνούσε και έπινε μόνη της στις προμήθειες των νοσοκομείων
Χρυσοφόρο πάρτι είχε στήσει η «ΖΗΜΕΝΣ» και στον χώρο των νοσοκομείων, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων του δικομματισμού, όπως προκύπτει από σχετικό πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας που ερεύνησαν το θέμα και έστειλαν τα συμπεράσματά τους στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Εκτός από τη διαπλοκή των πολυεθνικών με τα κόμματά τους, η άθλια κατάσταση που αποκαλύπτεται, έρχεται να αναδείξει και τις συνέπειες από την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας που υπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Οι Επιθεωρητές Υγείας διαπίστωσαν υπερκοστολογήσεις, απευθείας αναθέσεις και παρατυπίες όσον αφορά στη συντήρηση και την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού της «ΖΗΜΕΝΣ» από τα κρατικά νοσοκομεία. Η «ΖΗΜΕΝΣ» έδινε χαμηλές τιμές για την πώληση του εξοπλισμού της και στην συνέχεια υπερτιμολογούσε την συντήρησή τους, στην οποία όπως είναι φυσικό είχε την αποκλειστικότητα. Ερευνήθηκαν 164 συμβάσεις νοσοκομείων από το 1997 μέχρι σήμερα ενώ υπολογίζεται ότι η γερμανική πολυεθνική έχει συνάψει τα τελευταία 15 χρόνια περίπου 500 συμβάσεις για προμήθειες στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με το πόρισμα, κατά την διάρκεια της σύναψης των συμβάσεων της «ΖΗΜΕΝΣ» με τα νοσοκομεία τηρούνταν το τυπικό πλαίσιο για τις προμήθειες του δημοσίου, αλλά οι συμβάσεις αυτές χαρακτηρίζονται από μονομερή καθορισμό τιμών από την γερμανική πολυεθνική, απουσία διαπραγματευτικής ικανότητας του νοσοκομείου αλλά και ασαφή εικόνα ως προς την επίτευξη ή όχι του μεγαλύτερου οικονομικού οφέλους.

Οι επιθεωρητές περιορίζουν τις ευθύνες στις (διορισμένες) διοικήσεις των νοσοκομείων αφού ενώ είχαν δικαίωμα να καλέσουν την «ΖΗΜΕΝΣ» και κάνουν διαπραγματεύσεις μαζί της για την συντήρηση, την επισκευή και τα αναλώσιμα των μηχανημάτων δεν το έκαναν ποτέ. Αντίθετα ανέθεταν αυτές τις υπηρεσίες στην γερμανική πολυεθνική με απευθείας ανάθεση.

Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις :

  • Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας σημειώνεται απόκλιση 55.845 ευρώ από την προμήθεια αντιδραστηρίων μικροβιολογικών εξετάσεων. Στο σχετικό έγγραφο αναγράφεται το ποσό των 139.230 ευρώ με ΦΠΑ, ενώ στα τιμολόγια της «ΖΗΜΕΝΣ» το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται σε 83.384 ευρώ.
  • Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών για την επισκευή και συντήρηση κάποιου μηχανήματος κατά το διάστημα 2004-2010 δαπανήθηκε με απευθείας ανάθεση το ποσό των 135.000 ευρώ.
  • Το ΕΚΑΒ προμηθεύτηκε αναπνευστήρες σε κινητές μονάδες από εταιρεία που τους κατασκευάζει στην Ολλανδία και είχε εξουσιοδοτημένο διανομέα στην Ελλάδα τη «ΖΗΜΕΝΣ» που τα ανταλλακτικά της ήταν μοναδικά.
  • Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης η προμήθεια μαγνητικού τομογράφου κόστισε 923.000 ευρώ και η συντήρηση των μηχανημάτων το διάστημα 2004-2009 από την «ΖΗΜΕΝΣ», κόστους 700.500 ευρώ, έγινε με απευθείας ανάθεση και με το ύψος της δαπάνης να ορίζεται από τον προμηθευτή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ