Τρίτη 20 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέζουν οι ΗΠΑ για άμεσες συνομιλίες

Γραπτές εγγυήσεις ζητούν Παλαιστίνιοι, Αραβικός Σύνδεσμος

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Μίτσελ μεταφέρει τόσο στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μουμπάρακ όσο και σε όλους τους συνομιλητές του τις έντονες πλέον πιέσεις της Ουάσιγκτον για έναρξη άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών
Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Μίτσελ μεταφέρει τόσο στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μουμπάρακ όσο και σε όλους τους συνομιλητές του τις έντονες πλέον πιέσεις της Ουάσιγκτον για έναρξη άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Κλιμακώνονται οι αμερικανικές πιέσεις προς την παλαιστινιακή και γενικότερα προς την αραβική πλευρά προκειμένου να ξεκινήσουν τάχιστα άμεσες συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, άνευ προϋποθέσεων. Από την άλλη, τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή όσο και σειρά αραβικών ηγεσιών, αλλά και ο Αραβικός Σύνδεσμος ανθίστανται, προς το παρόν, σε ένα τέτοιο «βήμα» καθιστώντας, ποικιλοτρόπως, σαφές ότι χρειάζονται «γραπτές εγγυήσεις» σε σειρά θεμάτων.

Την πιεστική επιθυμία της Ουάσιγκτον για άμεσες ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες εξέφρασε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς, στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μουμπάρακ και αναμένεται να πράξει το ίδιο και στις αραβικές ηγεσίες που συναντά, περιοδεύοντας στην περιοχή, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Μίτσελ. Ανάλογες πιέσεις άσκησαν τηλεφωνικώς στον Μουμπάρακ ο Πρόεδρος Ομπάμα και η υπουργός Εξωτερικών Κλίντον. Υπέρ των άμεσων συνομιλιών τάχθηκε και η εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Αστον, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην περιοχή.

Γραπτές δεσμεύσεις ζητούσαν, από την άλλη, ο Πρόεδρος Αμπάς, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Γκάιτ και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία «επί της αρχής» για τα σύνορα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους (ή σύνορα του 1967 ή δίκαιη ανταλλαγή εδαφών), για τον τερματισμό του εποικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ και για την ασφάλεια των παλαιστινιακών συνόρων από διεθνή δύναμη, δεν υπάρχει «βάση» για άμεσες συνομιλίες, διακήρυτταν.

Στο μεταξύ, έργα της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Γάζα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ επισκέφτηκε η Κάθριν Αστον, που είχε συναντήσεις με την παλαιστινιακή και ισραηλινή ηγεσία. Η Αστον ζήτησε «ελεύθερη μετακίνηση εμπορευμάτων και ανθρώπων από και προς τη Γάζα», πιέζοντας για περαιτέρω ισραηλινή χαλάρωση του εμπάργκο και προσφέρθηκε ν' αναλάβει ευρωπαϊκή δύναμη τον έλεγχο των προϊόντων που εισέρχονται στη Λωρίδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερώτηση στην Κ. Αστον για τις ισραηλινές επιδρομές (2014-07-05 00:00:00.0)
Προετοιμασίες ευρείας ισραηλινής επίθεσης (2012-11-17 00:00:00.0)
Διερευνητικές συζητήσεις για τα σύνορα της Γάζας (2008-01-31 00:00:00.0)
Ο αποκλεισμός συνεχίζεται (2008-01-29 00:00:00.0)
Προσκλήσεις αλλά και ...αβεβαιότητα (2007-11-21 00:00:00.0)
Ο ήχος των όπλων (2001-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ