Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα κινητοποίηση κατά των επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ

  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αύριο στις 5 το απόγευμα, έξω από το υπουργείο Εξωτερικών, στο κέντρο της Αθήνας 

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων του Θριασίου ενάντια στη σχεδιαζόμενη καταστροφική για την περιοχή γιγάντωση της ΠΕΤΡΟΛΑ συνεχίζονται και μεταφέρονται στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, αύριο Τετάρτη στις 5 το απόγευμα, θα πραγματοποιήσουν Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, έξω από το υπουργείο Εξωτερικών, όπου την ίδια ώρα θα γίνεται σύσκεψη μεταξύ αρμοδίων για θέματα περιβάλλοντος αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκπροσώπων των ελληνικών αρχών. Στην ατζέντα της συζήτησης αυτής, συμπεριλαμβάνεται και το θέμα της ΠΕΤΡΟΛΑ, καθώς και άλλες υποθέσεις παραβιάσεων της νομοθεσίας περί προστασίας του Περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων αρκετές αφορούν την Ελευσίνα και, γενικότερα, το Θριάσιο.

Οπως τονίζει σε χτεσινή της ανακοίνωση η Επιτροπή Αγώνα, «μέσα στους προσεχείς μήνες θα κριθεί αν οι συναρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Εθνικής Οικονομίας θα ολοκληρώσουν επί Δημοκρατίας το αποτρόπαιο έγκλημα της Δικτατορίας - ενδίδοντας στις πιο παράλογες αξιώσεις του ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΤΣΗ - ή, σεβόμενοι την απαίτηση των κατοίκων, θα απορρίψουν κατηγορηματικά τα σχέδια γιγάντωσης της ΠΕΤΡΟΛΑ, ανοίγοντας το δρόμο για ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον στο Βιομηχανικά Κορεσμένο Θριάσιο».

Να σημειώσουμε ότι η ανταπόκριση των φορέων και των κατοίκων του Θριάσιου στις πρωτοβουλίες της Επιτροπής Αγώνα κατά των νέων Επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ είναι πρωτοφανής και εγγυώνται τη δικαίωση του Αγώνα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 10.000 υπογραφές, με αίτημα να μη δοθούν οι άδειες για τις νέες επεκτάσεις.

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί, για μια ακόμη φορά, τους κατοίκους να γυρίσουν την πλάτη στον προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΠΕΤΡΟΛΑ, ο οποίος - όπως σημειώνεται - «άρχισε ήδη να διαδίδει ψευδείς και ανυπόστατες φήμες, να εκβιάζει συνειδήσεις και να διασπείρει συκοφαντίες». Οπως επισημαίνει επίσης, μέσω μιας άνευ προηγουμένου πολυέξοδης διαφημιστικής εκστρατείας, ο οικονομικά παντοδύναμος Ομιλος Λάτση αποσκοπεί:

  • Να «διαμορφώσει» κατάλληλα την κοινή γνώμη, ώστε να αποδεχτεί ως «περιβαλλοντικό εκσυγχρονισμό», άλλο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα στο Θριάσιο.
  • Να πιέσει την κυβέρνηση να χορηγήσει τις άδειες με την τακτική των παρεκκλίσεων από την κείμενη νομοθεσία.
  • Να υποχρεώσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ανάψει - παράτυπα - το «πράσινο φως» για τη Δημόσια Εγγραφή της ΠΕΤΡΟΛΑ στο Χρηματιστήριο, ώστε οι ανυποψίαστοι επενδυτές να χρηματοδοτήσουν άλλο ένα περιβαλλοντικό ανοσιούργημα.
Να απαντήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα και απευθυνόμενη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την επιχειρούμενη είσοδο της ΠΕΤΡΟΛΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ζητά τις εξής απαντήσεις:

1) Εχει αδειοδοτηθεί η ΠΕΤΡΟΛΑ, για να κάνει την επέκταση του διυλιστηρίου της, ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

2) Τα χρήματα της δημόσιας εγγραφής, τα οποία θα αντληθούν από τους ανυποψίαστους επενδυτές, θα διατεθούν σε επισφαλείς και αμφισβητούμενες επεκτάσεις του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ, οι οποίες αντίκεινται, τόσο στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας (ν. 1515/85), όσο και στο ΠΔ 84.84, ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

Η Επιτροπή Αγώνα, στην ίδια ανακοίνωση, δηλώνει ότι θα παρέμβει σε όλα τα αρμόδια όργανα και αρχές (ελληνικές και ευρωπαϊκές), ώστε να αποτραπεί η επιχειρούμενη επέκταση, η οποία θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη Βιομηχανικά Κορεσμένο Θριάσιο Πεδίο, διότι, όπως και η ΠΕΤΡΟΛΑ ομολογεί: «...Η άδειαγια την ίδρυση τέτοιων νέων μονάδων θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη κυρίως για περιβαλλοντικούςλόγους...»!!! (ΠΕΤΡΟΛΑ - Ενημερωτικό Δελτίο - Σεπτέμβρης 2000).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ