Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΟΣΕΙΔΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Οι διακοπές είναι δικαίωμα, δεν είναι πολυτέλεια

Αγωνιστική παρέμβαση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για να μην αντιμετωπίζονται οι φοιτητές σαν πελάτες, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στις διακοπές

Σε συμβολικό αποκλεισμό των ταμείων της λέσχης σίτισης που λειτουργεί στην κατασκήνωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Ποσείδι της Χαλκιδικής, προχώρησε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών με στόχο να αναδείξει ότι είναι συμφέρον των φοιτητών να διεκδικήσουν φτηνές και ποιοτικές διακοπές. Να παλέψουν ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει και αυτό το δικαίωμα σε πολυτέλεια και τους φοιτητές σε πελάτες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κατασκήνωσης, Π. Γιαννακουδάκης, αμέσως απαγόρευσε στο προσωπικό να συνεχίσει να διανέμει το φαγητό. Κόντρα στην προσπάθεια του προέδρου, τα μέλη του ΜΑΣ, στη διάρκεια της ωριαίας αυτής κινητοποίησης, ανέλαβαν και το ρόλο των σερβιτόρων. Ετσι συνεχίστηκε κανονικά η διανομή του φαγητού, δωρεάν. Οι φοιτητές αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία του ΜΑΣ. Καταδίκασαν την εκδικητική απόφαση του προέδρου της Επιτροπής Κατασκήνωσης να κρατήσει κλειστή τη λέσχη για το υπόλοιπο της ημέρας, αλλά και τις απειλές του, πως δεν θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι λόγω της κινητοποίησης.

Απάντηση στην πρακτική της Επιτροπής Κατασκήνωσης δόθηκε από τους φοιτητές και τους εργαζόμενους το ίδιο βράδυ, μέσα από τη μαζική συμμετοχή τους στη νέα συνέλευση κατασκηνωτών που κάλεσε το ΜΑΣ προκειμένου να συζητήσουν και να καθορίσουν τη συνέχιση της δράσης κάτω από το πλαίσιο πάλης που προβάλει το Μέτωπο.

Σε ανακοίνωσή του το ΜΑΣ ξεκαθαρίζει πως «οι διακοπές, η ανάπαυση και αναψυχή, η πολιτιστική δημιουργία, αποτελούν δικαίωμα για τη νεολαία. Δικαίωμα που σήμερα καταργείται από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που με τις οδηγίες της ΕΕ και της τρόικας, καθώς και τη συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., σαρώνει δικαιώματα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, στην ασφάλιση, στην Παιδεία και την Υγεία.

Η πολιτική της "οικονομικής αυτοτέλειας" έχει οδηγήσει την κατασκήνωση να λειτουργεί ουσιαστικά με τα χρήματα των φοιτητών-πελατών της, ενώ ανεξέλεγκτη είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο χώρο της. Ενώ έχει γίνει ποιοτική αναβάθμιση με έργα υποδομής στους χώρους της, την ίδια ώρα εντείνονται οι αποκλεισμοί (φοιτητών που έχουν ξεπεράσει τα 2ν έτη σπουδών - στο πνεύμα του Νόμου-Πλαίσιο), εισβάλλουν ακόμα πιο προκλητικά οι επιχειρηματίες».

Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές να δυναμώσουν τον αγώνα για το δικαίωμα σε φτηνές και ποιοτικές διακοπές. Να παλέψουν για επαρκή κρατική χρηματοδότηση της κατασκήνωσης ώστε:

Να εξασφαλίζεται ο χαρακτήρας της ως παροχής του ΑΠΘ προς τους φοιτητές του.

Να υπάρχει δωρεάν σίτιση προς τους φοιτητές, δωρεάν λειτουργία φοιτητικής λέσχης.

Να αυξηθούν οι παροχές προς τους φοιτητές (στρώματα, καρέκλες κλπ.).

Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της κατασκήνωσης.

Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από το ΑΠΘ, που θα εργάζεται στην κατασκήνωση.

Να μην εξαιρείται κανένας φοιτητής από το ΑΠΘ από το δικαίωμα πρόσβασης στην κατασκήνωση.

Δημιουργία αντίστοιχων κατασκηνώσεων από κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ για να καλυφθεί η ανάγκη όλων των φοιτητών και σπουδαστών για φτηνές διακοπές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ