Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΕΕ ΑΘΗΝΑΣ
«Δεν το βάζουμε κάτω»

Συλλαλητήριο στις 19 Δεκέμβρη, στις 11 πμ στα Προπύλαια 

«Δεν το βάζουμε κάτω! Δεν παραιτούμαστε απ' το σχολείο των αναγκών μας, απ' το σχολείο που μας ανήκει». Αυτό τονίζουν οι μαθητές των ΤΕΕ, που το Σάββατο 9/12 συνεδρίασαν για να συντονιστούν και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους, απαιτώντας το δικαίωμα στη μόρφωση. Ετσι, κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα ΤΕΕ Αθήνας αποφασίστηκε να διαδηλώσουνμαζί με τους συμμαθητές τους από τα Ενιαία Λύκεια την Τρίτη 19 Δεκέμβρη. Το «ραντεβού» των μαθητών είναι στις 11 το πρωί στα Προπύλαια.

Την ίδια μέρα αποφάσισαν να συμμετέχουν μαζί με τους εργαζόμενους και τους εργαζόμενους συμμαθητές τους στο συλλαλητήριο των σωματείων στις 6 μμ στην πλατεία Κάνιγγος, ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της φτώχειας και της μιζέριας. Επίσης, αποφασίζουν στις γενικές συνελεύσεις τη συνέχιση και ένταση του αγώνα, ενώ συντονίζονται με τα ΤΕΕ της περιοχής τους, με τους συμμαθητές τους των ΕΛ, με τους γονείς και τους καθηγητές, με τους άλλους εργαζόμενους.

Σε σχετικό ψήφισμα - κάλεσμα το Συντονιστικό Αγώνα ΤΕΕ Αθήνας επισημαίνει ότι ο τέως υπουργός, ο Αρσένης τότε, ο νυν υπουργός ο Ευθυμίου τώρα, με την εντολή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την ανοχή πολλών άλλων είπε: «Εσείς που δεν παίρνετε τα γράμματα, εσείς που δεν είστε ικανοί, δε θα πάτε στο λύκειο αφήστε τα γράμματα και πηγαίνετε να μάθετε μια τέχνη».

Ομως, όπως υπογραμμίζεται, εμείς ξέρουμε ότι είναι ψέμα πως δεν υπάρχουνε παιδιά που «παίρνουνε και που δεν παίρνουνε τα γράμματα» γιατί δε φταίνε τα παιδιά του Αιγάλεω και της Κοζάνης που «απέτυχαν», αλλά το σχολείο σας, κύριοι, το άσχημο που υπήρχε και το χειρότερο που σκαρώσατε. «Ξέρουμε ότι είναι ψέμα γιατί στην κοινωνία που ζούμε και τη βαφτίζεται "παγκοσμιοποιημένη τεχνολογική και πληροφορική" δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη, όλα τα παιδιά για 12 χρόνια μέχρι τα 18 τους με ενιαίο τρόπο να αποκτούν βασική εκπαίδευση με γενικές γνώσεις και κριτήριο, εφόδια για τη ζωή», σημειώνεται.

Σε ότι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επισημαίνεται: «Δε μας προσφέρουν ούτε καν ουσιαστική επαγγελματική εκπαίδευση παρά μόνο φτηνή, ελλιπή και στενή κατάρτιση.Καταργούν ειδικότητες και μας μεταφέρουν από το ένα σχολείο, στο άλλο ως ανεπιθύμητους, όταν δεν τους βγαίνουν τα νούμερα για να φτιάξουν τμήματα. Δεν έχουμε βιβλία ή όταν έχουμε είναι άσχετα με την ειδικότητα και το επίπεδό μας, δυσνόητα, πανάκριβα. Λείπουν εργαστήρια και κτίρια. Ενώ ανάμεσα στους καθηγητές μας υπάρχουν άνθρωποι που αντικειμενικά δεν είναι έτοιμοι να μας διδάξουν, πολλοί από αυτούς είναι εμπειρικοί, άλλοι έχουν επαγγελματικές γνώσεις, αλλά καθόλου εκπαιδευτικές - παιδαγωγικές».

Και αφού «θα γίνουμε οι "σύγχρονοι επαγγελματίες" πιο περιζήτητοι και από πτυχιούχους ΑΕΙ - ΤΕΙ όπως μας λένε, ποια θα είναι τα επαγγελματικά μας δικαιώματα; Σαν να μην έφταναν όλα αυτά μας κοροϊδεύουν ασύστολα, όταν μας λένε για τη δυνατότητα πρόσβασής μας στα ΤΕΙ. Πώς θα μπούμε, κύριοι, στα ΤΕΙ και κύρια πώς θα τα τελειώσουμε;».

Για τα «προπαρασκευαστικά τμήματα» τονίζουν: «Μας λένε αφού μάθουμε τα ειδικά, την τέχνη να πάμε στα "προπαρασκευαστικά τμήματα" για να μάθουμε τα γενικά. Γίνεται όμως, κύριοι, να μάθουμε ακόμα και με φροντιστήρια και ιδιαίτερα μέσα σε έξι μήνες αυτά που εξοντώθηκαν για να μάθουν οι συμμαθητές μας στα ΕΛ μέσα σε τρία χρόνια; Μήπως αφού ξοδέψουμε έξι μήνες και τα μαλλιοκέφαλά μας σε λεφτά στο προπαρασκευαστικό θα μας κόψετε; Και ακόμα και αν κάποιος περάσει στα ΤΕΙ θα τελειώσει ή μήπως θα γίνει όπως με τους συμμαθητές μας των νυχτερινών που παρά το ότι τους "διευκόλυναν" την πρόσβαση στα ΤΕΙ, πτυχίο παίρνει ένα 5-6% απ' αυτούς, αφού δεν έχουν τα εφόδια για να το τελειώσουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ