Παρασκευή 23 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Υποχρεώθηκε σε ανάκληση της απόφασης για την καύση

Την ανάκληση της απόφασης με την οποία δόθηκε η δυνατότητα καύσης αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, καθώς και την αρνητική γνωμοδότηση στη μελέτη έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της εταιρείας, αποφάσισε χτες ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, που συνεδρίασε έκτακτα μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε από φορείς, κόμματα και τον εργαζόμενο λαό της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Στη συνεδρίαση που έγινε, ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν κινητοποίηση κατοίκων έξω από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, παραβρέθηκαν η βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου, εκπρόσωποι των Δήμων Ευκαρπίας, Σταυρούπουλης, Ωραιοκάστρου, Ελευθερίου - Κορδελιού, Μενεμένης, Αμπελοκήπων, Τριανδρίας, Πεύκων, Πολίχνης, Συκεών, εκπρόσωποι του ΤΕΕ, καθώς και της εταιρείας ΤΙΤΑΝ κ.ά.

Από την αντιπαράθεση, που εκδηλώθηκε, αναδείχθηκε ξεκάθαρα η δυσκολία της Διοίκησης της Νομαρχίας (ΝΔ) αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ) να τοποθετηθούν ξεκάθαρα ενάντια στη μέθοδο της καύσης. Και πώς θα μπορούσαν να το πράξουν άλλωστε, αφού χρόνια τώρα, από το 1996, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να προωθήσουν την καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις αξιώσεις των επιχειρηματιών, που θέλουν να ασκήσουν και σ' αυτόν τον τομέα τις κερδοφόρες επενδύσεις τους.

Λόγω των αντιδράσεων του λαού, αναγκάστηκαν (νομάρχης, δήμαρχοι, οι αιρετοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) να ξιφουλκήσουν με σημαία το δήθεν ενδιαφέρον τους για την προστασία του περιβάλλοντος.

Γι' αυτό, άλλωστε, ο νομαρχιακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μιχάλης Σπυριδάκης κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα, προκειμένου να αποτρέψει αυτούς τους σχεδιασμούς, αλλά και να τιμωρήσει όλες αυτές τις δυνάμεις στις επερχόμενες εκλογές.

Ολοι αυτοί (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) προσκυνούν τις επιλογές της ΕΕ, η οποία αναβάθμισε την καύση των στερεών αποβλήτων σε μέθοδο ...ενεργειακής αξιοποίησης. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έδωσαν το «πράσινο φως» για την καύση απορριμμάτων σε εταιρείες όπως ΑΓΕΤ (Αλιβέρι), ΤΙΤΑΝ (Βοιωτία) κλπ. Η ΚΕΔΚΕ, όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑ.Ο.Σ., είπε «ναι» στην καύση των απορριμμάτων.

Αυτή την πολιτική αποκάλυψε η Σοφία Καλαντίδου, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος του νέου Δήμου Παύλου Μελά (Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία), μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε μεγάλη συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην πλατεία της Ευκαρπίας, λίγα μέτρα πίσω από το εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ. Μια κινητοποίηση που ολοκληρώθηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Ευκαρπίας.

«Υποκρίνονται όσοι στα λόγια υπερθεματίζουν για το περιβάλλον, αλλά δεν μπορούν να δουν ότι οι συγκεκριμένες πολιτικές, όπως και η απόφαση για την καύση αποβλήτων στο ΤΙΤΑΝ, πάνε πακέτο με το αντιλαϊκό μνημόνιο, με την υποταγή στην τρόικα και στο ΔΝΤ. Οι προθέσεις όλων μας κρίνονται στην πράξη και στους αγώνες για την ανατροπή αυτών των πολιτικών», είπε η Σ. Καλαντίδου. Πρόσθεσε πως οι συνθήκες ζωής στις λαϊκές γειτονιές πάνε πακέτο με τις μεσαιωνικές συνθήκες δουλειάς, με την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας. Με την ιδιωτικοποίηση φυσικών αγαθών όπως το νερό και ο δασικός πλούτος.

Κάλεσε τον εργαζόμενο λαό να απαιτήσει ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, σύμφωνα με τις επιστημονικά και περιβαλλοντικά αποδεκτές μεθόδους, που θα αποκλείει την καύση και την επιχειρηματική δράση. Να διεκδικήσουν την εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων. Ξεκαθάρισε όμως ότι ο μόνος δρόμος για την προώθηση φιλολαϊκών λύσεων είναι η ανυποχώρητη πάλη του λαού, που συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για ριζικές αλλαγές σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και οδηγεί αντικειμενικά σε σύγκρουση με τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ