Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών

Συνέντευξη Τύπου για απαντήσει, υποτίθεται, στις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την πορεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας έδωσε χτες το πρωί σε αίθουσα του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου ο Βασ. Λαμπρινουδάκης, υπεύθυνος Συντονισμού της Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί από το υπουργείο Παιδείας και πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης. Ωστόσο από ό,τι αποδείχτηκε κύριος σκοπός της συνέντευξης αυτής ήταν συγκαλύπτοντας τις σοβαρές ευθύνες των μέχρι τώρα ηγεσιών του υπουργείου Παιδείας, να «φορτώσει» τις ευθύνες για τα συσσωρευμένα και χρόνια προβλήματα αποκλειστικά στους εργαζόμενους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου παραδέχτηκε την αλλαγή του νομικού πλαισίου της ΕΒΕ, σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και επιτέθηκε στα δημοσιεύματα των εφημερίδων, λέγοντας «τόσο πολύ τονίζουν το θησαυρό, ενώ θα 'πρεπε να γνωρίζουν ότι ο χαρακτήρας μιας Εθνικής Βιβλιοθήκης δεν είναι μόνο μουσειακός και πάντα σε δημόσια υπηρεσία, όπως αυτή της Εθνικής Βιβλιοθήκης».

Υποστηρίζοντας την... ανάγκη για πλήρη «εξυγίανση και εκσυγχρονισμό» της Βιβλιοθήκης και αναφερόμενος στην έκταση των 51 στρεμμάτων στην Πολυτεχνειούπολη (όπου σχεδιάζεται να μεταφερθεί η Βιβλιοθήκη), είπε πως θα τοποθετηθούν από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων προκατασκευασμένα κτίρια, κόστους 550 εκατομμυρίων και για την ολοκλήρωση αυτού του έργου θα απαιτηθούν περίπου 7-8 χρόνια. Ακόμα πρόσθεσε ότι πριν το τέλος Δεκέμβρη πρόκειται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, η μελέτη Πενέλλη για την άρση των ζημιών από το σεισμό στο κεντρικό κτίριο.

Μερικές από τις προτάσεις είναι η δημιουργία Γενικής Γραμματείας Βιβλιοθηκών και Αρχείων και η δημιουργία δέκα νέων διευθύνσεων: Δ/νση Διοικητικού, Οικονομικού, Τεχνικών Υπηρεσιών, Βιβλιογραφικών Υπηρεσιών, Εκδόσεων και Επικοινωνίας, Υπηρεσιών κοινού, Ερευνών Τεχνολογίας και Ανάπτυξης, Συντήρησης και Διατήρησης, Χειρογράφων.

Κάνοντας σαφείς αιχμές κατά του προσωπικού της ΕΒΕ ο B. Λαμπρινουδάκης, έδωσε συμβουλές περί «κοινωνικής προσφοράς, τήρησης ωραρίων, συνεργατικότητας και σοβαρής πρωτοβουλίας» και αναφέρθηκε σε μια μερίδα εργαζομένων της Βιβλιοθήκης, «η οποία λειτουργεί συντεχνιακά και αντιδρά στις επερχόμενες αλλαγές, διότι ξέρουν ότι θα ξεβολευτούν αν υπάρξει ένα μοντέρνο και σφιχτό σχέδιο. Οσοι από το προσωπικό έδωσαν στοιχεία που πάνω σε αυτά στηριζόταν η εντύπωση ότι ιδιωτικοποιείται η ΕΒΕ, δε φέρθηκαν σωστά».

Ωστόσο «αν η ΕΒΕ δουλεύει μέχρι σήμερα, οφείλεται μόνο στο φιλότιμο των εργαζομένων, οι οποίοι δουλεύουν σε απαράδεκτες συνθήκες, ακόμα και σε -5 βαθμούςΚελσίου το χειμώνα και 50 το καλοκαίρι μέσα στη σκόνη. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πάθει δερματολογικές παθήσεις και όμως συνεχίζουν να εργάζονται. Επί 5 χρόνια - και όχι ένα όπως είπε ο Β. Λαμπρινουδάκης - η ΕΒΕ δεν έχει διευθυντή και επί ένα χρόνο δεν υπήρχε Εφορευτικό Συμβούλιο. Για αυτά και πολλά άλλα ευθύνονται οι εργαζόμενοι;», αναρωτήθηκε ο Αντώνης Μπασμπάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Βιβλιοθήκης που μίλησε με το «Ρ».

Και συνέχισε: «Ολα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε προβάλει κανένα εργασιακό θέμα και παλεύουμε για να σωθεί η ΕΒΕ. Αυτό ονομάζεται συντεχνία;». Οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει να προχωρήσουν σε άμεσες κινητοποιήσεις, αρχικά θα πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα συνέντευξη Τύπου και θα απευθυνθούν στον πνευματικό κόσμο του τόπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ