Σάββατο 24 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγριο χαράτσι σε χιλιάδες συνταξιούχους

Αγανακτισμένοι οι συνταξιούχοι, που αυτές τις μέρες εισπράττουν το επίδομα των 200 ευρώ, αντί για τη μισή σύνταξή τους που δικαιούνται
Αγανακτισμένοι οι συνταξιούχοι, που αυτές τις μέρες εισπράττουν το επίδομα των 200 ευρώ, αντί για τη μισή σύνταξή τους που δικαιούνται
Την οργή και αγανάκτηση των χιλιάδων συνταξιούχων προκαλούν τα άγρια μέτρα που βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση - σύμφωνα με το μνημόνιο - για την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Ετσι, μετά το πάγωμα των συντάξεων που ήδη έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι (2009-2010) και το οποίο θα ισχύσει για ακόμα τρία χρόνια (μέχρι και το 2013), όπως προβλέπει το μνημόνιο, από προχτές υπέστησαν και το νέο ψαλίδισμα στο ήδη χαμηλό εισόδημά τους, όταν μαζί με τη σύνταξη Αυγούστου εισέπραξαν το κουτσουρεμένο πλέον επίδομα αδείας των 200 ευρώ, αντί για τη μισή σύνταξη που δικαιούνται.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον πρόσφατο νόμο 3847/2010 πέφτει άγριο κόψιμο στα επιδόματα των γιορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και στο επίδομα αδείας. Ετσι αυτά καθορίζονται: Στα 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα, στα 200 ευρώ για το Πάσχα και 200 ευρώ το επίδομα αδείας. Για όσους δεν έχουν κλείσει το 60ό έτος της ηλικίας τους τα επιδόματα κόβονται εξ ολοκλήρου. Μάλιστα, για το ΙΚΑ μόνο το 2010 η κλοπή των συνταξιούχων από το κόψιμο των επιδομάτων θα φτάσει τα 750 εκατομμύρια ευρώ!

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι μετά το πάγωμα των συντάξιμων αποδοχών, που προβλέπει το μνημόνιο, έπεσε ακόμα ένα χαράτσι στο πενιχρό εισόδημα των συνταξιούχων που αφορά το επίδομα αδείας, έπεται η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού σε ό,τι απέμεινε.

Το χαράτσι έχει ακόμα να κάνει και την επιβολή της νέας φορολογίας του ΛΑΦΚΑ και όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Ομοσπονδία, «δηλαδή ο συνταξιούχος πλήρωσε φόρο όταν εργάσθηκε, πληρώνει φόρο για τις συντάξιμες αποδοχές του, πληρώνει τον ΦΠΑ, αλλά πληρώνει και επιπλέον φόρο για το ΛΑΦΚΑ».

Ταυτόχρονα, συνεχίζει, «οι εργαζόμενοι δέχονται την πιο άγρια επίθεση σε όλα τα δικαιώματά τους, μισθολογικά, ασφαλιστικά και με τη συνδρομή των συμβιβασμένων ηγεσιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του κεφαλαίου, που προσπαθεί να κρύψει την άγρια ταξική της πολιτική σε βάρος του λαού πίσω από ψευτοπατριωτικά συνθήματα και κορόνες, απαλλάσσει τους εφοπλιστές, τις "off shore" εταιρείες από φόρους, φορολογεί κεφάλαιο και τραπεζίτες με 20%, συνεχίζει να δίνει στις τράπεζες δισεκατομμύρια».

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την άγρια ταξική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και καλεί τα συνταξιουχικά σωματεία και όλους τους συνταξιούχους «να δώσουν τη μάχη μαζί με το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, κόντρα στη λογική του φόβου και της μοιρολατρίας που κυβέρνηση, κεφαλαιοκράτες και τα φερέφωνά τους οικοδομούν. Να δημιουργήσουμε το δικό μας μέτωπο συνταξιούχοι, εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, ώστε ο πλούτος που παράγουμε να υπηρετήσει τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων».

  • Την κατάπτυστη - όπως τη χαρακτηρίζει - σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τους μεγαλοεργοδότες και τη ρύθμιση Λοβέρδου, που κατέθεσε χτες στη Βουλή, με την οποία κάνει σημαία τη συμφωνία αυτή και παγώνει με νόμο τις αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά. Καλεί όλους τους συνταξιούχους με τη συσπείρωσή τους στο ΠΑΜΕ, με τη μαζικοποίηση του σωματείου, να πρωτοστατήσουν στη λαϊκή συσπείρωση και πάλη, ενάντια στη βάρβαρη πολιτική.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ