Σάββατο 24 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Νέες απειλές για την ανθρωπιστική βοήθεια

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Δε θα επιτραπεί σε κανένα πλοίο να προσεγγίσει τη Λωρίδα της Γάζας διεμήνυσε, εκ νέου, χθες ο ισραηλινός στρατός σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί απόπλου δύο πλοίων με ανθρωπιστική βοήθεια από το Λίβανο.

Το Τελ Αβίβ, εκβιάζοντας στην ουσία τη λιβανική κυβέρνηση, την καθιστά υπεύθυνη για ό,τι συμβεί και υποστηρίζει ότι μετά τη ...«χαλάρωση» του εμπάργκο στη Γάζα, «όλοι μπορούν να στείλουν βοήθεια διά ξηράς». Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει γνωστοποιηθεί πότε ακριβώς πρόκειται να αναχωρήσουν τα δύο πλοία, που έχουν ναυλωθεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις, με κατεύθυνση τη Γάζα.

Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν την παράδοση στην Αγκυρα των τριών τουρκικών πλοίων που κρατούσαν από την επίθεση στη νηοπομπή βοήθειας στις 31 Μάη. Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για ένα δεύτερο βήμα στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία, που επιχειρεί το Τελ Αβίβ, μετά από την ανακοίνωση της άρσης της ταξιδιωτικής οδηγίας σε βάρος της Τουρκίας, που ανακοινώθηκε πριν από δύο 24ωρα από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών. Γεγονός, πάντως, είναι ότι η Αγκυρα, μετά την επίθεση στη νηοπομπή, είχε ζητήσει, εκτός των άλλων, την επίσημη συγνώμη της ισραηλινής ηγεσίας, καθώς και τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας, δύο αιτήματα που, προς το παρόν, το Τελ Αβίβ απορρίπτει κατηγορηματικά.

Ωστόσο, παρά την ένταση, οι ισραηλινο-τουρκικές εμπορικές σχέσεις βαίνουν από το καλό στο καλύτερο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, χθες, και από τις δύο πλευρές, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, οι τουρκικές εξαγωγές προς το Ισραήλ αυξήθηκαν κατά 40% φθάνοντας το ένα δισ. δολάρια και οι αντίστοιχες ισραηλινές προς την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 21% φθάνοντας τα 645 εκατομμύρια δολάρια.

Ως προς την πραγματοποίηση διεθνούς έρευνας, για τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ, εναντίον των πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε χτες τη σύσταση τριμελούς διερευνητικής επιτροπής για το ζήτημα υπό τον πρώην γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Βρετανό Σερ Ντέσμοντ ντε Σίλβα. Το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι δε θα συνεργαστεί.

Σε μια βδομάδα η επίσημη παλαιστινιακή απάντηση

«Δεν μπορούν να αρχίσουν άμεσες συνομιλίες, αν οι ΗΠΑ δε δεσμευτούν στα σύνορα και στο μέγεθος ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους». Αυτό διαμηνύει σε όλους τους τόνους η παλαιστινιακή ηγεσία, υπογραμμίζοντας ότι οι, μέχρι στιγμής, αμερικανικές τοποθετήσεις ως προς το ζήτημα είναι «εξαιρετικά θολές και ασαφείς». Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς άφησε να εννοηθεί ότι περιμένει τις τελικές αμερικανικές εγγυήσεις, διά μέσου του ειδικού απεσταλμένου Τζορτζ Μίτσελ, προκειμένου να λάβει τελικές αποφάσεις και τοποθέτησε την ανακοίνωσή τους εντός της επομένης βδομάδας, και σίγουρα πριν τη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου που προγραμματίζεται για τις 29 Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ