Τρίτη 27 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΗΠΑ
Κορυφώνονται τα επικίνδυνα στρατιωτικά γυμνάσια

ΣΕΟΥΛ -ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ανοιχτά της Θάλασσας της Ιαπωνίας τα επικίνδυνα στρατιωτικά γυμνάσια μεγάλης ισχύος, με την κωδική ονομασία, «Αόρατο Πνεύμα», που ξεκίνησαν προχτές από κοινού στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ν. Κορέας με τη συμμετοχή 8.000 στρατιωτών, 200 μαχητικών αεροσκαφών, 20 πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων και του αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Τζορτζ Ουάσιγκτον».

Χτες, η δεύτερη μέρα των γυμνασίων περιλάμβανε ανθυποβρυχιακές ασκήσεις και ρίψη αληθινών πυρών από μαχητικά αεροσκάφη ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Ν. Κορέας. Επιπλέον, για πρώτη φορά, πέταξαν πάνω από τη Ν. Κορέα τέσσερα μαχητικά τύπου «F-22 Raptor», που θεωρούνται από τα πιο προηγμένα στον κόσμο.

Τα γυμνάσια αρχικά επρόκειτο να γίνουν στην Κίτρινη Θάλασσα αλλά τελικώς πραγματοποιούνται στη Θάλασσα της Ιαπωνίας έπειτα από διαμαρτυρία της Κίνας που σημείωσε ότι τέτοιου είδους στρατιωτικές ασκήσεις οξύνουν επικίνδυνα την ένταση και αποθαρρύνουν τις αρχές της ΛΔ Κορέας από το στόχο της επανέναρξης των περιφερειακών συνομιλιών του Πεκίνου με τελικό στόχο τον τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος.

Νέα σειρά στρατιωτικών γυμνασίων μεταξύ ΗΠΑ - Ν. Κορέας προγραμματίζονται και μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Πάντως, τα τωρινά στρατιωτικά γυμνάσια που ολοκληρώνονται την Τετάρτη (28/7) προκαλούν εύλογα την έντονη αντίδραση της ΛΔ Κορέας που σημείωσε ότι θα απαντήσει με πόλεμο και με χρήση «ισχυρής αποτρεπτικής δύναμης» για να υπερασπιστεί εαυτή. Μάλιστα, ο επικεφαλής του βορειοκορεατικού στρατού Κιμ Γιονγκ Τσαν δήλωσε χτες στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων πως «εάν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι Νοτιοκορεάτες πυροδοτήσουν τελικά ένα νέο πόλεμο επίθεσης, η χώρα μας θα κινητοποιήσει το τεράστιο στρατιωτικό δυναμικό της συμπεριλαμβανομένης και της αποτρεπτικής πυρηνικής δύναμης αυτοάμυνας».

Αντιδράσεις προκαλούν και σε μεγάλη μερίδα του νοτιοκορεατικού λαού που την Κυριακή πραγματοποίησε σειρά μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα Σεούλ και άλλα αστικά κέντρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ