Τετάρτη 28 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διεθνής δραστηριότητα για τις απειλές της Κολομβίας

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Περιοδεία αστραπή σε επτά χώρες πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ενόψει της αυριανής Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης των Χωρών της Νοτίου Αμερικής (UNASUR) με μοναδικό ζήτημα τις επικίνδυνες εξελίξεις που διαμορφώνονται μετά τις αιτιάσεις της Κολομβίας ότι η «Βενεζουέλα δίνει καταφύγιο σε τουλάχιστον 1.500 αντάρτες των FARC και του ELN οι οποίοι πραγματοποιούν επιθέσεις σε κολομβιανό έδαφος», αιτιάσεις που προκάλεσαν και την πλήρη διακοπή από την πλευρά της Βενεζουέλας των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Η περιοδεία του Νικολάς Μαδούρο ξεκίνησε τη Δευτέρα, με πρώτο σταθμό τη Βραζιλία, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα. Εκεί ανέλυσε «την πρόταση που θα καταθέσει η Βενεζουέλα» στη Σύνοδο του UNASUR, που θα είναι «η μετατροπή της περιοχής σε ζώνη ειρήνης». Ο Μαδούρο κατόπιν επισκέφτηκε την Παραγουάη και την Ουρουγουάη, ενώ στο πρόγραμμα είναι οι επισκέψεις σε Αργεντινή, Χιλή, Περού και Βολιβία.

Στην ενίσχυση των στρατευμάτων της στα σύνορα με την Κολομβία προχώρησε η Βενεζουέλα καθώς απεστάλησαν 980 στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς για να ενισχύσουν τις θέσεις κατά μήκος της μεθορίου των 2.200 χιλιομέτρων. Δεν πρόκειται για «ειδικές επιχειρήσεις», αλλά «είμαστε σε επιφυλακή», δήλωσε ο περιφερειακός διοικητής της Εθνοφρουράς, στρατηγός Φράνκλιν Μάρκες. Παράλληλα, η Βενεζουέλα ενημέρωσε επισήμως τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, για τις θέσεις της, αλλά απέρριψε την προσφορά του να μεσολαβήσει, λέγοντας ότι το θέμα είναι διμερές.

Το μέτωπο με τη Βενεζουέλα δεν είναι το μόνο που έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες ο απερχόμενος πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε. «Ο στρατός της Νικαράγουας είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την εδαφική κυριαρχία της χώρας που απειλείται από την επεκτατική πολιτική της Κολομβίας» δήλωσε ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγκα όσον αφορά την ανακοίνωση της παραχώρησης άδειας εξόρυξης κοιτασμάτων στο θαλάσσιο χώρο Σαν Αντρές Προβιδένσια και Σάντα Καταλίνα εκ μέρους της κυβέρνησης της Κολομβίας. Η κυριαρχία της περιοχής είχε δοθεί στην Κολομβία με τη συμφωνία του Εσγκέρα - Μπάρσενας το 1928, ενώ η Νικαράγουα που την αμφισβητεί έχει καταφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο, χωρίς ως τώρα να υπάρξει καταληκτική απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ