Τετάρτη 28 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ρωσική δυσαρέσκεια για τις κυρώσεις, υπέρ διαπραγμάτευσης η Τεχεράνη

TEXΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.--

«Ετοιμος» για διαπραγμάτευση σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δήλωσε, και πάλι χτες, ο Ιρανός Πρόεδρος, αποφεύγοντας να μιλήσει για όρους και παραπέμποντας την όποια εξέλιξη για το Σεπτέμβρη. Οι δηλώσεις έγιναν ένα 24ωρο μετά την επιβολή επιπλέον κυρώσεων και από την ΕΕ, κίνηση που προκάλεσε ρωσική αντίδραση.

Η Μόσχα χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις κυρώσεις, τόνισε ότι υποσκάπτουν την αξιοπιστία του ΟΗΕ και τις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος. Διευκρίνισε ότι η θέση της είναι «μια στάση αρχών» και δε σημαίνει ότι «υποστηρίζει το Ιράν».

Οι όροι που είχε θέσει, πριν λίγες μέρες, ο Αχμαντινετζάντ είναι η εμπλοκή στις συνομιλίες περισσότερων χωρών πέραν των γνωστών «6» (πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία - και Γερμανία), η διατύπωση μιας δήλωσης φιλίας ή εχθρότητας απέναντι στο Ιράν και η αποσαφήνιση της θέσης των εμπλεκομένων στις επαφές απέναντι στο ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα. Στο περιθώριο των χτεσινών δηλώσεών του εκτίμησε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ θα εξαπολύσουν στρατιωτική επίθεση, τους επόμενους τρεις μήνες, «σε τουλάχιστον δύο χώρες της Μέσης Ανατολής», χωρίς να διευκρινίσει αν σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το Ιράν ή από πού προκύπτει η εκτίμηση αυτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ