Τετάρτη 28 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπέρ της ένταξης στην ΕΕ άνευ όρων

ΑΓΚΥΡΑ._ Το ρόλο - κλειδί της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή, υπέρ των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, υπογράμμισε κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, επαναβεβαιώνοντας τη βρετανική υποστήριξη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, άνευ όρων.

Σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Τουρκία, μία εν δυνάμει μεγάλη δύναμη στην περιοχή της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, που η ένταξή της θα ενισχύσει την ΕΕ. Αναφέρθηκε στην συμβολή της Τουρκίας στις διάφορες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή και υποστήριξε ότι είναι ανακολουθία να λες ότι η Αγκυρα μπορεί να φυλά τα σύνορα της ΕΕ, αλλά όχι να είναι μέλος της.

Οσον αφορά το Ιράν, ο Ντ. Κάμερον ισχυρίστηκε ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται τη βοήθεια της Τουρκίας, προκειμένου οι πιέσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης να έχουν αποτέλεσμα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του επανέλαβε την θέση της Αγκυρας ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι «ειρηνικό».

Την ίδια στιγμή «ανέτοιμη» για είσοδο στην ΕΕ χαρακτήρισε την Τουρκία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, λίγο πριν τη δική του επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι «είναι ωστόσο προς το συμφέρον μας να προσανατολιστεί η Τουρκία προς την Ευρώπη και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους».

Νέες συγκρούσεις

Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν στο μεταξύ ανάμεσα σε Κούρδους και Τούρκους στη νότια Τουρκία χθες, με την τουρκική αστυνομία να παρεμβαίνει με δακρυγόνα. Οι συγκρούσεις προήλθαν μετά από επιθέσεις που αποδίδονται σε μέλη του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος (ΡΚΚ) εναντίον αστυνομικού τμήματος τη Δευτέρα, που είχαν σαν αποτέλεσμα τρεις αστυνομικοί να χάσουν τη ζωή τους και να προκληθεί νέος γύρος εθνοτικών συγκρούσεων. Και όλα αυτά λίγο πριν το προγραμματισμένο για το Σεπτέμβρη δημοψήφισμα για αναθεώρηση του Συντάγματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ