Παρασκευή 30 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ_ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Βρετανική αντίδραση για τη σερβική προσφυγή στον ΟΗΕ

BEΛΙΓΡΑΔΙ-ΛΟΝΔΙΝΟ._ Το πρόσφατο ψήφισμα της σερβικής βουλής για το Κοσσυφοπέδιο υπέβαλε χτες στη Γενική Συνέλευση (ΓΣ) του ΟΗΕ ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών που εξέφρασε απογοήτευση για την «εσπευσμένη» κίνηση του Βελιγραδίου.

Το ψήφισμα της σερβικής βουλής σημειώνει ότι δεν μπορούν να επιλυθούν εδαφικές διαφορές με μονομερή απόσχιση και ζητά την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου μέσω διαλόγου.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα σ' αυτή την εξέλιξη υποστηρίζοντας ότι η σερβική κυβέρνηση είχε προσυμφωνήσει να υποβάλλει ένα σχέδιο απόφασης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατόπιν διαβούλευσης με την ΕΕ! Μάλιστα ο Βρετανός πρέσβης στο Βελιγράδι Στέφεν Γουόρντσγουόρντ χαρακτήρισε την σπουδή του Βελιγραδίου στη ΓΣ του ΟΗΕ «ανεξήγητη» εκφράζοντας έκπληξη για την ταχύτατη αντίδραση του Βελιγραδίου στα Ηνωμένα Εθνη. Πληροφορίες του σερβικού ειδησεογραφικού δικτύου B92 αναφέρουν πως η ΕΕ ετοίμαζε ένα δικό της σχέδιο απόφασης που θα υποβαλλόταν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα ζητούσε την υποστήριξη και των 27 εταίρων (μολονότι πέντε απ' αυτούς ανάμεσά τους και η Ελλάδα, μέχρι στιγμής δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου).

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς πάντως ήταν από χτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, όπου επίκειτο συνάντησή του και με το ΓΓ του οργανισμού Μπαν Γκι Μουν. Ο Γέρεμιτς θα απευθυνόταν και σε φόρουμ του Κινήματος των Αδέσμευτων Χωρών και μετά θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με πρέσβεις πολλών χωρών-μελών του ΟΗΕ σε μία προσπάθεια να αποτρέψει νέες αλυσιδωτές αναγνωρίσεις του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου.

Τέλος, χτες ο Αμερικανός ειδικός επί βαλκανικών ζητημάτων και σύμβουλος του Ιδρύματος Γουόντροου Ουίλσον στην Ουάσιγκτον, Μάρτιν Σλέτζινγκερ, διέβλεψε πως υπάρχει χώρος για νέες συνομιλίες ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα επισημαίνοντας ωστόσο τις προσπάθειες ΕΕ και Κοσσοβάρων Αλβανών να περιοριστούν αυτές σε τεχνικά ζητήματα που θα ρυθμίζουν τις σχέσεις της σερβικής κοινότητας με τις αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών στο προτεκτοράτο. Ο Σλέτζινγκερ πάντως υποστήριξε ότι το Βελιγράδι δεν μπορεί να ικανοποιήσει και τις δύο προτεραιότητές του, δηλαδή και να ενταχθεί στην ΕΕ και να διατηρήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ